Hrvatska, Nekategorizirano

Sisak: Oko 7,3 milijuna kuna iz gradskog proračuna za javne i projekte udruga

sisak_crGrad Sisak sa sve više novca pomaže ostvarenje projekata kroz program javnih potreba u kulturi te projekte udruga u području socijalne skrbi, zdravstva i civilnog društva, za što je ove godine iz gradskog proračuna ukupno izdvojeno oko 7,3 milijuna kuna.

Gradonačelnica Kristina Ikić Baniček pohvalila se u srijedu na konferenciji za novinare neočekivano velikim odzivom na javni natječaj koji je za projekte bio otvoren od rujna do listopada prošle godine.

Tako su za ovogodišnje projekte u kulturi odobrena 83 programa za 49 prijavitelja, u ukupnom iznosu od oko milijun kuna.

U području socijalne skrbi i zdravstva odobrena su 23 programa za 28 udruga, ukupne vrijednosti 1,1 milijun kuna, dok je za projekte i programe civilnog društva odobreno 40 programa iz 31 udruge, u ukupnom iznosu od 425 tisuća kuna.

Gradonačelnica je istaknula kako je prilikom financiranja projekata nužno bilo prepoznati fenomen udruge, koje postaju sve snažnije i za svoj rad koriste i druge izvore financiranja, pa i sredstva iz EU fondova.

Odobrenim iznosom financira se ukupno 146 različitih programa i podržava rad 108 udruga, umjetničkih organizacija i pojedinaca iz širokog spektra javnih potreba Siščana.

Kada se tome pribroje sredstva za sportske udruge od oko 4,5 milijuna kuna i sredstva za udruge iz područja tehničke kulture s 200.000 kuna, iznos koji Grad izdvaja za javne potrebe i programe koje provode udruge iznosi više od 7,3 milijuna kuna, što je gotovo 2,5 posto gradskog proračuna planiranog za ovu godinu.

Što se tiče izdvajanja samo za kulturu temeljem izvještaja za prošlu godinu, prema Ministarstvu kulture proizlazi kako je za sve ustanove u kulturi i programe javnih potreba u kulturi izdvojeno 17,5 milijuna kuna, što znači da je postotak izdvajanja za kulturu iz realiziranog proračuna za 2018. godinu iznosio visokih 8,7 posto.

Da je višegodišnje izdvajanje iz gradskog proračuna za njihove udruge preduvjet opstanka i aktivnosti, na konferenciji za novinare su svjedočili predsjednica Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije Dijana Smajo, predsjednica Udruge za popularizaciju i razvoj umjetnosti KultCom Dahna Prskalo Peco, predsjednica Udruge KAS Alenka Berendika, te predsjednik Udruge HVIDR-a Grada Siska Stjepan Lugarić.