Aktivizam, Nekategorizirano

Mirni prosvjed – podrška civilnom društvu, Osijek, 25. svibnja

Svi su pozvani na mirni prosvjed
Svi su pozvani na mirni prosvjed

Inicijativa 5 do 12 – podrška civilnom društvu organizira mirni prosvjed koji će se održati sutra, 25. svibnja od 11 do 12.30 sati u Osijeku, na Trgu Ante Starčevića.

– U ovom trenutku brojnim udrugama koje su ostvarile podršku Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva, zbog ukidanja dijela odobrenih sredstava, a sukladno Odluci o preraspodjeli sredstava unutar dijela prihoda od igara na sreću za 2016. godinu, upitna je opstojnost, a to znači i nemogućnost pružanja podrške brojnim korisnicima programa koje te udruge provode.

U razvijenim demokratskim društvima udruge su partneri vladama u provedbi javnih politika, nositelji pozitivnih promjena i provoditelji izvaninstitucionalnih programa koji predstavljaju snažan doprinos u brojnim područjima društva, čiji korisnici zadovoljavaju svoje potrebe sukladno ljudskim pravima koja su im Ustavom zajamčena, a koje se ne mogu zadovoljiti samo državnim sektorom.

Želimo ukidanje odluke o smanjenju sredstava Nacionalnoj zakladi za razvoj civilnoga društva koja daje podršku brojnim udrugama i predstavlja demokratski model podrške civilnom društvu. Zahvaljujući njoj brojne udruge uspjele su ostvariti institucionalnu stabilnost, provoditi i razvijati brojne programe i projekte važne za korisnike i društvo kao cjelinu.

Želimo snažno civilno društvo! – stoji u priopćenju na FB eventu.

Pored toga, organizirana je i online peticija “Ukinuti odluku o smanjenju sredstava Nacionalnoj zakladi za razvoj civilnoga društva – odluka narušava opstojnost udruga!” upućena Vladi RH, a koju možete potpisati OVDJE.