Aktivizam, Nekategorizirano

Zaklada Slagalica pokrenula akciju doniranja za lokalnu zajednicu

Područja u koja se može usmjeriti donacija odnose se na volonterske akcije
Područja u koja se može usmjeriti donacija odnose se na volonterske akcije

U Zakladi Slagalica nastavljaju s filantropskim akcijama, a najnovija kampanja koju su pokrenuli početkom godine je “Za mene, za Osijek”. Njome se želi potaknuti Osječanke i Osječane da od siječnja do 1. listopada ove godine odvoje 5 kuna tjedno za sebe, odnosno za svoj grad te sami odluče u što žele uložiti.

Malo za veliko

– Odlučili smo ponuditi našim sugrađanima da sami, svojim sredstvima odlučuju što žele promijeniti u svojoj okolini. Vjerujemo da postoje mnoge ideje, ali i potrebe ljudi koji su spremni izdvojiti male donacije kako bi učinili nešto veliko. Za mene, za Osijek je kampanja u koju se mogu uključiti svi građani i građanke Osijeka – stoji na stranicama Zaklade Slagalica.

Područja u koja se može usmjeriti donacija odnose se na volonterske akcije kao što je uređenje zapuštenih površina i javnih prostora, organiziranje raznih događanja, urbani vrtovi i slično. Donacija se može uložiti i na njegovanje tradicije, kulture i umjetnosti ili na kreativno provođenje slobodnog vremena kao što su gitarijade, različite radionice, međugeneracijski tulumi, bicikliranje, zdravo kuhanje i drugo. Jedno od područja su i novi sadržaji u školama kao i druge aktivnosti kojima se može pridonijeti poboljšanje kvalitete života.

– Do sada imamo 26 prijava i više od 70 pojedinaca. Prijave još uvijek traju, do 11. veljače, a tada ćemo objaviti koliki je očekivani prikupljeni iznos i broj podrški po pojedinom području koji ćemo dodijeliti. I dalje pozivamo pojedince, obitelji, razrede, radne timove, ekipe iz kafića i sve druge skupine koje bi se mogle uključiti u kampanju. Najvažnije je razviti osjećaj prikupljanja za svoju, lokalnu zajednicu – kaže Vlatka Tikas iz Zaklade Slagalica.

Zaklada će uvećati iznose

Zaklada će 2. svibnja objaviti poziv za prijavu projekata u odabranim područjima. Na poziv će se moći prijaviti udruge, škole, vrtići i druge neprofitne ustanove koje se bave temama iz odabranog područja, a odnosit će se na ona područja/teme koja su okupila najviše donatora. Na Europski dan donatora i zaklada, 1. listopada 2017. godine, u Zakladi će organizirati svečano pražnjenje kasica te predstaviti projekte koji će se provesti prikupljenim sredstvima.

– Sva prikupljena sredstva će Zaklada Slagalica uvećati prema modelu jedan naprama jedan, odnosno, za svaku kunu prikupljenu kroz kasice, Zaklada će osigurati još jednu kunu. Primjerice, javila nam se jedna učiteljica koja bi mogla organizirati prikupljanje donacija za uređenje školskog dvorišta. Ako se prijavi cijela škola, odnosno svi razredi, prikupit će dosta sredstava koja će biti uvećana za iznos kojega su prikupili – kaže Tikas.

Da bi građani lakše skupili svoje donacije, u Zakladi su pripremili prigodnu kasicu koju možete preuzeti u njihovim prostorima, Ulica Hrvatske republike 26 ili će ju vam dostaviti na željenu adresu u Osijeku. Osim kasice, tu je i Filantropski borbeni paket koji sadrži sve što pravom osječkom filantropu treba  – kalendar, razglednice, podmetači za čaše te bilježnice s prigodnim porukama.

Detalje projekta i prijavnicu potražite OVDJE.

Maja Celing Celić