Nekategorizirano, Svijet

Na UN-ovu forumu o jednakosti žena i muškaraca prikupljeno 40 milijarda dolara

Foto: UN women

Države, međunarodne organizacije, zaklade i privatne tvrtke okupljene na UN-ovu forumu o ženskim pravima objavile su u srijedu da su osigurale ukupno 40 milijarda dolara novih ulaganja za promicanje jednakosti među spolovima, priopćili su organizatori.

Države su od toga osigurale 17 milijarda, oko 10 milijarda Svjetska banka i 2,1 milijardu zaklada Billa i Melinde Gates, dodaje u priopćenju UN žene koji od srijede do petka organizira ovaj “Forum generacija jednakost” u Parizu i putem interneta.

Fordova zaklada će pak izdvojiti 420 milijuna dolara za financiranje programa suzbijanja “nasilja na temelju spola”.

Na konferenciji koja se u Parizu održava do 30. lipnja do 2. srpnja, najvažnijoj na temu jednakosti spolova nakon summita u Pekingu 1995., žele se dobiti “konkretna obećanja” od država, ali i od organizacija civilnog društva i filantropskih organizacija. Treba iznjedriti “svjetski plan ubrzanja” prema jednakosti u vezi s nizom tema kao što su nasilje nad ženama, pravo raspolaganja svojim tijelom, školovanje djevojaka i gospodarska jednakost.

Svaku pojedinu temu razrađuju se “akcijske koalicije” u kojima sudjeluju javni i privatni akteri kako bi pripremili “smjernice” čija će se provedba ocijeniti za pet godina.

Francuska zaklada Kering poduzetnika Francoisa-Henrija Pinaulta rekla je da će izdvojiti 5 milijuna eura u idućih pet godina kojima će sufinancirati otvaranje 15 novih prihvatilišta za žene žrtve nasilja po uzoru na “Žensku kuću” u Saint Denisu, u pariškom predgrađu.

“Zao vjetar patrijarhalnih snaga” prijeti da će unazaditi ženska prava posvuda u svijetu, istaknuli su u srijedu francuski predsjednik Emmanuel Macron i UN-ov glavni tajnik Antonio Guterres otvarajući u Parizu UN-ovu konferenciju o jednakosti spolova koju nevladine organizacije očekuju s nestrpljenjem.

Aktivisti za ženska prava moraju voditi “ideološku bitku s konzervativnim snagama koje se šire gotovo posvuda u svijetu i koje dovode u pitanje” stečevine prošle velike UN-ove konferencije na tu temu koja se održala u Pekingu prije 26 godina, istaknuo je Guterres.

“Žene koje samo žele upravljati automobilom, ne pokrivati glavu ili pobaciti, izložene su prijetnjama”, izrazio je žaljenje francuski predsjednik u nazočnosti političkih čelnika, aktivista i predstavnika civilnog društva.

Američka potpredsjednica Kamala Harris je putem videokonferencije poručila da se “moramo boriti za jednakost muškaraca i žena želimo li obraniti demokraciju”.

Uz političke čelnike, u raspravama sudjeluju predstavnici civilnog društva poput dobitnice Nobelove nagrade, Iračanke Nadije Murad, američke filantropkinje Melinde Gates i aktivistkinja za ženska prava koje su došle s raznih kontinenata a zauzete su u obrani pristupa pobačaju u Poljskoj, LGBT pokreta u Turskoj i političkih prava žena u Afganistanu. (Hina)