Aktivizam, Nekategorizirano

Nagradu Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost dobile učenice Nina Dražin i Dora Kubinger

Nagradu Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost u četvrtak su dobile Nina Dražin, učenica Osnovne škole Jordanovac i Dora Kubinger, učenica Škole za modu i dizajn, a nagradu su im uručili gradonačelnik Tomislav Tomašević i predsjednik Gradske skupštine Joško Klisović.

Riječ je o nagradi koja se dodjeljuje u povodu Međunarodnog dana tolerancije.

Nina Dražin je sportašica, fotografkinja i kreativna osoba, a ponajprije učenica koja je spremna pomoći. Pozitivan je primjer poticanja tolerancije i nenasilja među učenicima. Često pokreće školske akcije i s lakoćom motivira i ostale na sudjelovanje. Rano se uključila u borbu protiv nasilja u svojoj školi, velika je podrška učiteljima u stvaranju zdravih i dobrih odnosa među učenicima.

Dora Kubinger je ambasadorica nenasilja Škole za modu i dizajn u školskoj godini 2022./2023. Zbog iskustva bivanja žrtvom vršnjačkog nasilja koje je iskusila na vlastitoj koži još u osnovnoj školi, aktivno i plemenito pristupa svemu što može iskoristiti za progovaranje o važnosti borbe protiv nasilja – preventivnim aktivnostima, struci za koju se obrazuje, suradnji s drugim učenicima, nastavnicima i djelatnicima škole.

Klisović: Dobitnice nagrade pokazale da pojedinac znači nešto i čini razliku; Tomašević: Na ponos su Zagreba

Klisović je istaknuo da su dobitnice nagrade pokazale da “pojedinac znači nešto i da pojedinac čini razliku u našem društvu”. “Biti sudionik nasilja ili gledati nasilje, a ne učiniti ništa – to znači, nažalost, biti suučesnik u nasilju”, poručio je.

Tomašević je podsjetio da je prošlo 15 godina od nemilog događaja kada je Luka Ritz zbog svoje različitosti napadnut i, nažalost, preminuo. Nakon toga je ustanovljena Nagrada Luka Ritz za borbu protiv nasilja, protiv vršnjačkog nasilja i dodjeljuje se svake godine po jednom učeniku ili učenici srednje i osnovne škole.

Današnje dobitnice su, istaknuo je, iznimne mlade djevojke koje ne samo da se bore protiv nasilja u svojim školama, nego se bave i humanitarnim radom i različitim drugim aktivnostima u školi i imaju impresivna postignuća, i mogu biti na ponos gradu.

Za 2024. gradonačelnik je najavio sustavan program borbe protiv vršnjačkog nasilja u gradskim školama. O detaljima će, kaže, govoriti na konferenciji za novinare, ali ističe da su izdvojili znatne resurse i prepoznali su to kao jedan od ključnih problema gdje treba pojačati aktivnosti Grada u svim školama. Ponosan je i da su u proračunu za 2024. koji će u petak prezentirati, izdvojili i sredstva za Centar Luka Ritz koji će biti stožerna gradska ustanova u novom programu borbe protiv vršnjačkog nasilja. Otvorit će i novu lokaciju na Jarunu, tako da će biti po jedna na istočnom i na zapadnom dijelu grada i udvostručiti će broj zaposlenih kako bi mogli koordinirati te nove programe koje pokreću s drugim institucijama, najavio je.