Hrvatska, Nekategorizirano

Nagrada Luka Ritz – ‘Nasilje nije hrabrost’ Lei Zelić i Mihaelu Kuzmičiću

Zagrebačka Gradska skupština jednoglasno je u ponedjeljak podržala prijedlog da se Nagrada Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost, ove godine dodijeli učenicima Lei Zelić i Mihaelu Kuzmičiću.

Nagrada Luka Ritz – ‘Nasilje nije hrabrost’ dodjeljuje svake godine za prethodnu školsku godinu jednom učeniku od 5. do 8. razreda osnovne škole te jednom učeniku od 1. do 4. razreda srednje škole u Zagrebu, koji je svojim djelovanjem iznimno pridonio afirmaciji ljudskih prava, toleranciji i međusobnom poštovanju, a posebno suzbijanju nasilja među mladima.

Lea Zelić učenica je Osnovne škole Dobriše Cesarića.

U školi, okolini i lokalnoj zajednici akcijama pridonosi klimi međusobnog poštovanja, afirmaciji ljudskih prava i toleranciji. U fokusu njezina dobrotvornog rada su poticanje pomaganja i pružanja pomoći mladima, posebno mladima – žrtvama nasilja, stoji u obrazloženju nagrade.

U sferi borbe protiv nasilja ističe se dvama velikim uspjesima – humanitarnim koncertom u Kazalištu Knap za Hrabri telefon u siječnju 2019. koji je organizirala zajedno s obitelji te suautorstvom u stvaranju teksta za predstavu “Ako kažeš, gotov si” koja govori upravo o bullyingu, a postavljena je na daske zagrebačkoga kazališta Žar ptica.

Početkom 2020. za pjesmu “Nisi manje vrijedan kada padneš” osvojila je nagradu za najbolju narativnu pjesmu na Šantićevu festivalu, međunarodnom festivalu djece pjesnika.

Upravo je ta pjesma srž svega onoga za što se zalaže, njome je željela potaknuti na borbu sve koji trpe neku vrstu nasilja, koje se omalovažava i kojima okolina postavlja razne prepreke. Poručuje im da nisu manje vrijedni, nego upravo suprotno – vrijedni su više od onih koji ih zlostavljaju.

Mihael Kuzmičić učenik je Škole za grafiku, dizajn i medijsku produkciju. Predsjednik je Vijeća učenika.

Osobnim primjerom svoje vršnjake motivira, ohrabruje u radu i potiče na nenasilno i tolerantno ponašanje, razvijanje i održavanje zdravih odnosa u razredu, pozitivnu komunikaciju i socijalnu prihvaćenost svakog učenika u razredu i školi, ističe se u obrazloženju nagrade.

U školi sudjeluje u brojnim događanjima: humanitarnim akcijama, projektima prevencije nasilja, mirovnim koncertima, izložbama, tribinama, okruglim stolovima, radionicama, oplemenjuje ih i često organizira.

Aktivan je i u javnozdravstvenim kampanjama u školi “Movember”; promociji mentalnog zdravlja te je jedan od organizatora obilježavanja Dana ružičastih majica, dana prevencije nasilja u školi.

Redovito prezentira školu osnovnoškolcima. Voditelj je programa literarnog natječaja Po(e)zitiva, sudjeluje u brojnim dramskim programima koje provodi škola, interpretira poeziju (Valentinovo), pjeva u školskom zboru, pobjednik je državnog WorldSkills natjecanja 2019. u području multimedije.

Nagrada Luka Ritz se, u obliku priznanja i novčane nagrade, dodjeljuje na Međunarodni dan tolerancije, 16. studenoga.

(Hina)