Aktualno, Nekategorizirano

Natječaj OKiZA 2020 – Opatijska kultura i zeleni aktivizam – otvoren do 28. rujna

Natječaj OKiZA 2020 (Opatijska kultura i zeleni aktivizam) provodi udruga Žmergo u suradnji sa Savjetom mladih Grada Opatije, otvoren je do 28. rujna u u susjedstvu Opatije, jednom od 27 susjedstava EPK, a poziva umjetnike i zainteresiranu javnost da prijave projekte u kulturi, prenosi Hina.

Riječ je o međunarodnom natječaju za kreativna te inovativna rješenja umjetnika i kreativaca radi stvaranja platforme za višestruku razmjenu ideja te poticanje održivoga i kulturnog razvoja Opatije, putem razvoja kreativne industrije.

Njome se, priopćeno je u srijedu iz Europske prijestolnice kulture – Rijeka 2020 (EPK), utječe na poboljšanje kvalitete života u lokalnoj zajednici.

Program OKiZA osmišljen je kao impuls razvoju kreativnih sadržaja u kulturi na području Opatije, te potpora umjetnicima u njihovu nastojanju da utječu na kvalitativne promjene u društvu u području očuvanja okoliša i “zero waste” koncepta u turizmu.

Deset kreativnih projekata, rezultati prvoga kruga 2. listopada

Natječaj je otvoren do 28. rujna do 14 sati, a na njega se mogu prijaviti fizičke osobe starije od 18 godina i pravne osobe (udruge, umjetničke organizacije, poduzeća i sl.), s napomenom kako prijavitelji ne moraju imati sjedište ili prebivalište na području Opatije.

Nakon primljenih online prijava, stručni žiri će odabrati deset kreativnih projekata, a rezultati prvoga kruga natjecanja bit će objavljeni 2. listopada na internetskoj stranici zmergo.hr.

Najzanimljiviji projekt osvojit će financijsku potporu u vrijednosti od 5000 kuna bruto za realizaciju projekta na području Opatije, najkasnije do lipnja 2021.

Planirano je da će izabrane projekte autori predstaviti zainteresiranoj javnosti putem kratkih petominutnih interaktivnih i multimedijalnih prezentacija na javnom događanju u Kulturnom centru Gervais u Opatiji, 15. listopada, a žiri i prisutna publika odabrat će najkvalitetniji i najkorisniji za zajednicu.

Pogorša li se epidemiološka situacija projekti putem videa

Ako se pak pogorša epidemiološka situacija vezana uz covid-19, izabrani kandidati iz užega kruga bit će obvezni dostaviti prezentaciju putem videa u trajanju od pet minuta u roku od sedam dana od objave rezultata prvog kruga natjecanja, odnosno do 9. listopada do 12 sati.

Njome simuliraju predstavljanje svoje ideje uživo na manifestaciji u Centru Gervais pred publikom i žirijem.

Video prezentacije bit će objavljene na web i Facebook stranici Žmerga te tako javno dostupne gledateljima za glasanje sve do 15. listopada do 12 sati, do kada će se primati i glasovi publike čiji će zbir biti pridodan glasovima stručnog žirija.

Objava pobjednika natječaja bit će na web i Facebook stranici udruge Žmergo, a svi detalji i pravila natječaja, kao i on-line obrazac prijave, dostupni su na web stranicama Rijeke 2020 i udruge Žmergo.