Hrvatska, Nekategorizirano

"Noć knjige 2016." održava se 22. travnja, a počinje u NSK

Nakladnici će darovati slikovnice i knjige za djecu Udruzi Krijesnica.
Nakladnici će darovati slikovnice i knjige za djecu Udruzi Krijesnica.

Peta manifestacija “Noć knjige 2016.” održava se na 22. travnja, a svečano otvorenje bit će u podne u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, najavila je u četvrtak na konferenciji za novinare članica Organizacijskoga odbora Zdenka Sviben.
Tada će, naime, biti predstavljeni rezultat istraživanja tržišta knjiga u Hrvatskoj, rekla je Sviben dodavši kako se manifestacija održava ove godine na Dan hrvatske knjige te uoči Svjetskog dana knjige i autorskih prava.

“Noć knjige 2016.” održat će se, kako je najavila, u više od 216 gradova i mjesta diljem Hrvatske, a najveći broj programa, njih 271 bit će u Zagrebu.

Na ovogodišnju manifestaciju prijavilo se 450 sudionika, rekla je dodavši kako su među njima knjižnice, knjižare, nakladnici, odgojno-obrazovne ustanove, instituti, kulturni centri, udruge, muzeji, galerije, udruge pisaca i ljubitelja knjige.
Naglasila je kako su organizatori ove godine pripremili više od tisuću programa i prodajnih akcija.
 Sviben je istaknula i kako se ovogodišnja manifestacija održava u znaku dviju velikih obljetnica u svjetskoj književnosti. Riječ je o 400. obljetnici smrti Williama Shakespearea i Miguela de Cervantesa, rekla je dodavši i kako je u Hrvatskoj ove godine 100. obljetnica od prvoga objavljivanja “Priča iz davnine” Ivane Brlić-Mažuranić.
Podsjetila je i kako se ove godine, potaknuti hrvatskim iskustvom, treći put slična manifestacija održava u Sloveniji i Crnoj Gori.
Sviben je najavila i da ove obljetnice u “Noći knjige 2016.” biti obilježene brojnim izložbama, radionicama, kvizovima, dramskim izvedbama, glazbenim slušaonicama i projekcijama filmova.
U “Noći knjige 2016.” za najmlađe smo pripremili bogat i raznovrstan programa, napomenula je dodavši kako će manifestaciju obilježiti u 28 vrtića i 121 školi.
Predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske Mišo Nejašmić najavio je prodajne akcije i popuste cijeloga dana u više od 100 knjižara i antikvarijata diljem Hrvatske.
Velik broj knjižnica nudit će besplatan upis, vraćanje knjiga bez zakasnine te rasprodaju otpisanih naslova, poručio je Nejašmić.

Humanitarnu dimenziju manifestacije, kako je istaknuo, napravit će nakladnici koji će darovati slikovnice i knjige za djecu Udruzi Krijesnica, a u brojnim knjižnicama i institucijama organizirat će se dobrotvorne akcije prikupljanja knjiga za knjižnice i potrebite.

Zato Zaklada nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu poziva sve zainteresirane da se priključe akciji “knjigom za knjigu”, kojom se prikupljaju sredstva za nabavu školskih knjiga djeci iz obitelji pogođenih teškim financijskim stanjem, naglasio je Nejašmić.
U sklopu posebnoga programa Zoološki vrt Grada Zagreba pripremio je poseban program za najmlađe, napomenuo je dodavši kako će se organizirati pisanje ptičjim perom te likovne radionice.

Vlak knjige i prijateljstva, kako je rečeno, putovat će na relaciji Ozalj – Karlovac – Ozalj – Kamanje – Bubnjarci – Metlika – Ozalj.

Na manifestaciji će sudjelovati velik broj domaćih književnika, a Goethe institut će ugostiti srpskoga književnika za djecu i mladež Uroša Petrovića.
Manifestaciju “Noć knjige 2016.” organiziraju zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižni blok – Inicijativa za knjigu, Udruga za zaštitu prava nakladnika te portal za knjigu i kulturu čitanja Moderna vremena.
Program obilježavanja podupire Odjel za UNESCO pri Ministarstvu kulture Republike Hrvatske, a financijski su ga pomogli Udruga za zaštitu prava nakladnika, Ministarstvo kulture i Grad Zagreb.
(Izvor i foto HINA)