Hrvatska, Nekategorizirano

Novi filmovi Jean-Luc Godarda i Gorana Devića otvaraju 16. Human Rights Film Festival

Screenshot-from-2018-11-26-13-55-02-e1543237043124Human Rights Film Festival po šesnaesti put zagrebačkoj i riječkoj publici predstavlja raznolik i uzbudljiv program, promovirajući kulturu ljudskih prava. Održava se od 2. do 9. prosinca u zagrebačkim kinima Europa i Tuškanac i mnogim drugim lokacijama, a od 6. do 9. prosinca u riječkom Art-kinu Croatia.

Filmski program uključuje četrdesetak igranih i dokumentarnih naslova, a publika će imati priliku premijerno pogledati neke od najzanimljivijih umjetničkih filmova godine, među kojima se nalaze i brojni filmovi autora i autorica iz Hrvatske i regije. Ovogodišnji tematski okvir naslovljen je “Pobunjena želja”, čime se u filmskom i popratnom programu reagira na sve pokušaje zabrana kojima smo svakodnevno izloženi, predstavljajući tijela i misli koje su nepokorne i ne daju se impresionirati demagoškim pozivom na red i zakon. Program komunicira želju koja se ne miri s postojećim stanjem stvari i govori da je drugačiji svijet moguć.

Festival se otvara u nedjelju, 2. prosinca u 20 sati u Kinu Europa hrvatskim premijerama najnovijih filmova Gorana Devića i Jean-Luc Godarda. Dević u dokumentarnom filmu Na vodi kroz priče raznih protagonista portretira rodni Sisak okružen s tri rijeke. Kritičari ga proglašavaju jednim od njegovih najboljih filmova, a žiri nedavno održanog festivala u Leipzigu dodijelio mu je posebno priznanje jer “na lijep način prikazuje da ljudskost i preživljavanje nadilaze traume i ožiljke rata”. Godardov najnoviji film Kaleidoskop premijerno je prikazan na ovogodišnjem festivalu u Cannesu i predstavlja autorov bilten o stanju svijeta danas. Esejistički film lišen je glumaca, podijeljen je u pet poglavlja, a mnogi ga uspoređuju s njegovim kultnim projektom Filmske (pri)povijesti. Prikazat će se i najnoviji film cijenjene francuske redateljice Claire Denis Misija ‒ duboki svemir s Robertom Pattinsonom i Juliette Binoche u glavnim ulogama. Prvi autoričin film na engleskom jeziku izvanredna je znanstvenofantastična drama o skupini astronauta koji misle da putuju ka crnoj rupi kako bi pronašli alternativni izvor energije, a ustvari su objekti seksualnog eksperimenta. Dobitnik Zlatnog medvjeda na ovogodišnjem Berlinaleu, debitantski film rumunjske redateljice Adine Pintilie Ne diraj!, podijelio je kritiku i publiku svojim nekonvencionalnim pristupom istraživanju intimnosti i autoričinim odbijanjem da se uklopi u jedan žanr. Radi se o jednom od zanimljivijih filmova iz ovogodišnje produkcije čije se prikazivanje Kinu Europa u srijedu, 5. prosinca u 20 sati nestrpljivo očekuje. Prikazat će se i dva naslova, predstavnika tzv. “slow cinema” struje, libanonski Yara Abbasa Fahdela i Prekasno da umreš mlad dvostruke pobjednice festivala u Rotterdamu, Čileanke Dominge Sotomayor. Oba filma snimana su na lokacijama nesvakidašnjih prirodnih ljepota te slave mladost, nevinost i prve ljubavi.

Program obilježava veliki broj domaćih i regionalnih filmova koji najavljuju neke nove autorske glasove među kojima se posebno ističe crnogorski redatelj Ivan Salatić čiji je debitantski film Ti imaš noć premijerno prikazan na ovogodišnjoj venecijanskoj Mostri, nakon čega su uslijedili pozivi na brojne svjetske festivale. Priča je smještena u Crnu Goru, u ogromno brodogradilište u Bijeli, čija je propast urodila velikim brojem nezaposlenih i nepobitnim osjećajem nesigurne budućnosti i upitne egzistencije. Premijerno se prikazuje i novi igrani film Damira Čučića Ljetnikovac, intenzivna psihološka drama u kojoj slijepi autor radijskih dokudrama poziva protagoniste svojih emisija da se upoznaju u izoliranom hotelu van sezone. Bilježeći razgovore s njima, otkivaju se različite trauma iz njihovih života. Nove će filmove predstaviti i Ana Hušman (Soba za dan), Igor Bezinović (višestruko nagrađivani Lovetovi) te debitantica Nikolina Bogdanović (Mjesto odakle vam pišem pisma). Najnoviji film cijenjenog dokumentarnog autora Želimira Žilnika Najljepša zemlja na svijetu hrvatsku premijeru imat će u srijedu, 5. prosinca u Kinu Europa.

Među filmovima 16. Human Rights Film Festivala nalaze se i najnovija ostvarenja dokumentarnih teškaša poput Sergeja Loznice čiji je Dan pobjede o proslavi pobjede Sovjetskog Saveza nad nacističkom Njemačkom sniman u berlinskom Treptower parku, te posthumni dokumentarni film ove godine preminulog redatelja Claudea Lanzmana. Njegove Četiri sestre sastoje se od četiri kratka filma, svojevrsna nastavka autorovog monumentalnog opusa o holokaustu. Redateljica Jane Magnusson nakon intrigantnog dokumentarca Nepozvani kod Bergmana snimila je Bergman – godina života, zadržavši svoj fokus na kultnom i nikad dovoljno istraženog redatelju, Ingmaru Bergmanu. Film se prikazuje u Kinu Tuškanac u utorak, 4. prosinca. Dan kasnije, u istom kinu, prikazat će se najnoviji film tajvanskog redatelja Tsai Ming-lianga Tvoje lice. Minimalističku dokumentarističku kontemplaciju na temu ljudskog lica prati glazba japanskog glazbenika Ryuichija Sakamota.

Kinotečni program Human Rights Film Festivala predstavlja kultni dokumentarac belgijske autorice Chantal Akerman News from Home (1977) o njenom njujorškom životu sedamdesetih godina, a filmske znalce obradovat će epski, četrnaest sati dug film argentinskog redatelja Mariana Llinása Cvijet koji je nastajao punih deset godina. Premda izvanrednog trajanja, ne radi se o tzv. “slow cinema” ili kontemplativnom filmu, već o prilično živoj priči u šest dijelova u kojima glume četiri iste glumice, a prikazuje se zadnja četiri festivalska dana u Kinu Tuškanac.

Najvažniji segment popratnog programa Festivala i ove godine jest Revija malih književnosti: Pobunjena želja (Magreb) koju HRFF radi u suradnji s književnim klubom Booksa i Revijom malih književnosti, a održat će se u Zagrebu, Rijeci i Dubrovniku. Nakon što su 2017. u Hrvatskoj gostovali autori s istočnog Mediterana, ove godine se predstavljaju zemlje Magreba. HRFF ima zadovoljstvo ove godine po prvi put ugostiti te uživo predstaviti aktivističko-umjetničku skupinu Pussy Riot, koja će u utorak, 3. prosinca u Kinu Tuškanac izvesti svjetsku premijeru svog performansa Riot Days u potpuno novom aranžmanu i s novom postavom. Ulaznice po cijeni od 75 kuna su u prodaji putem entrio.hr, na dan koncerta ulaznica će iznositi 95 kuna. Dio prihoda od ulaznica ide za Zakladu Solidarna u fond za ad hoc inicijative za promociju i zaštitu reproduktivnih prava žena. (Izvor MaMa)