Aktualno, Nekategorizirano

Obilježavanje Međunarodnog dana Mediterana 2023.

Međunarodni dan Mediterana obilježava se u 42 države, a u Hrvatskoj se obilježava u Zadru, 27. i 28. studenoga.

Ovogodišnjim programom obilježavanja Međunarodnog dana Mediterana ravna Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva u suradnji sa Zakladom Anna Lindh te članovima Hrvatske mreže za suradnju na Euro-Mediteranu uz zadarske partnere: Centar nezavisne kulture, Zadarski plesni ansambl i Udruga Mala filozofija.

Prvo u nizu događanja je promocija knjige „Humor i Mediteran“, koja će biti održana 27.11. s početkom u 11:00 sati u IMPACT centru. Antonele Marić i Maria Grazia Trobia urednice su ovog zbornika koji propituje specifičnosti mediteranskog humora te važnost humora za ljude koju su naseljavali i naseljavaju obale Mediterana.

Istoga dana, s početkom u 17 sati, u Galeriji ZadArt bit će otvorena izložba fotografija „Ola Olea” zadarskog fotografa Stipe Suraća. Biti će izloženo 26 fotografija stabla za kojeg se na Mediteranu smatra kako je prvo od svih stabala (olea prima omnium arborum est).

U Polivalentnoj dvorani Providurove palače održat će se projekcija višestruko nagrađivanog dokumentarnog filma ‘Gori more (Fucoammare)’ s početkom u 19 sati. U isto vrijeme na istom mjestu, ali dan kasnije, moći će se pogledati igrani film ‘Luzzu’.

Na sam Međunarodni dan Mediterana, 28. studenoga 2023. godine, u IMPACT centru, bit će održan Okrugli stol pod nazivom “Djelujmo ZA Mediteran!”, na kojem će sudjelovati veleposlanici MED9 zemalja u Hrvatskoj te međunarodni i domaći stručnjaci iz različitih područja izazova s kojima se Mediteran susreće.

Završni događaj ovogodišnjeg obilježavanja Međunarodnog dana Mediterana je plesna predstava ‘More ko žena miče pločice svojih dragulja’ koju će 28.11. s početkom u 19:00 sati u Crkvi sv. Donata izvesti Zadarski plesni ansambl. Riječ je o multimedijalnoj predstavi koja sadrži interdisciplinarne elemente koje ujedinjuje i čini homogenim konkretan, a istovremeno apstraktni motiv mora.

Izvor: https://www.facebook.com/nzrcd