Hrvatska, Nekategorizirano

Objavljen priručnik za učenje osnova bajaško rumunjskog jezika

Nedavno je objavljen priručnik za učenje osnova bajaško rumunjskog jezika za odrasle koji rade s djecom Romima, piše portal Romi.hr.

Njegov cilj nije educirati odrasle kako da poučavaju djecu Rome bajaškom rumunjskom jeziku ili na bajaškom rumunjskom jeziku, već osnažiti ih u području ostvarivanja pozitivne interakcije s djetetom i njegovom obitelji, osobito prilikom prvog susreta s predškolom i školom.

Bajaško rumunjskim, jednim od jezičnih varijeteta rumunjskog jezika, govore Romi iz sjeverozapadne Hrvatske, Slavonije i Baranje.

Priručnik je nastao kroz suradnju Mreže podrške romskoj djeci REYN-Hrvatska i Pučkog otvorenog učilišta „Korak po korak“ s dr. sc. Petrom Radosavljevićem s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Bernardom Novak, trenericom i učiteljicom razredne nastave u Osnovnoj školi dr. Ivana Novaka Macinec i Ivanom Čurila, učiteljicom stranog jezika u Osnovnoj školi Orehovica te pomagačem Elvisom Kraljem iz Osnovne škole Vladimira Nazora Pribislavec, od kojih svi imaju bogato iskustvo u radu s djecom Romima upravo u području ranog odgoja i obrazovanja.

Pored priručnika razvijen je i obrazovni modul za učenje bajaško rumunjskog koji se provodi u obliku tečaja stranog jezika i podijeljen je u osam cjelina vezanih uz svakodnevicu djeteta predškolske i prvoškolske dobi – pozdrave i upoznavanje, brojevi, dijelovi tijela, hrana i piće, članovi obitelji, prostorni odnosi i predmeti iz školske svakodnevice, dnevne rutine te ponavljanje.