Hrvatska, Nekategorizirano

Objavljen raspored otvorenja 3. Bijenala industrijske umjetnosti: 15 izložbi i performansa u 6 gradova

Foto: Boris Cvjetanović

Dvodnevnim programom otvorenja, u petak i subotu, 9. i 10. listopada, u Labinu, Opatiji, Puli, Raši, Rijeci i Vodnjanu počinje 3. Bijenale industrijske umjetnosti – Ravno u Sunce na kojem će se u okviru 16 izložbi predstaviti radovi sedamdesetak umjetnik/ca i umjetničkih kolektiva koje su kurirali Branka Benčić, Gerald Matt i Christian Oxenius.

Nastavljajući reflektirati pojave koje su oblikovale društveni i kulturni pejzaž Istre, 3. Bijenale industrijske umjetnosti – Ravno u Sunce razvija se iz ishodišne točke – labinske Lamparne, s vidljivim tragovima prošlog rudarskog života i anticipacije vizionarske budućnosti Podzemnog grada, u nekoliko smjerova obuhvaćajući prostore, povijesti, memoriju i kontekste Labina, Raše, Pule, Rijeke, Opatije i Vodnjana. Bijenale se razvija kao kompleksna konstelacija, propituje odnos između umjetnosti i društva, sa središnjim interesima usidrenim u specifičnostima lokacija i kontekstima gradova koji iz njih proizlaze. Trasnacionalni pogled i translokalna perspektiva ugrađeni su podjednako u vizure za percepciju refleksivnih, kritičkih praksi umjetnika, usmjeravajući istovremeno pažnju na izmješteni status i pitanje decentralizirane kulture i koncepta dominantne kulturno-umjetničke produkcije.

Otvorenje tako započinje svečanim programom u petak 9. listopada u podne u Labinu s grupnom izložbom u DKC Lamparna na kojoj će se predstaviti radovi umjetnik/ca Bena Caina, Jasmine Cibic, Dušice Dražić i Wima Janssena, Damira Očka, Elvisa Lenića…, a nastavlja se trostrukim otvorenjima izložbi u Raši gdje će se u bivšoj rudarskoj menzi predstaviti radovi Gülşah Mursaloğlu, Prabhakara Pachputea, Nikolasa Ventourakisa, Berta Theisa i Thea Prodromidisa, te u bivšoj tvornici 25. Maj (direkcija rudnika) gdje će se predstaviti radovi Hane Miletić, Igora Eškinje, Borisa Cvjetanovića, Terese Cos i Maruše Sagadin. Istoga dana u vodnjanskoj Apoteci otvara se samostalna izložba prošle godine prerano preminule pulske kiparice, keramičarke i slikarice Marine Orlić. Večer se završava na obnovljenom labinskom šohtu koncertima glazbenih sastava Ples i ABOP.

Dan kasnije program otvorenja 3. Bijenala industrijske umjetnosti započinje na pulskom Forumu u podne performansom Labin Art Expressa Underground City XXI te otvorenjima izložbi u Augustovom hramu (Helidon Gjergji My Letter to the Mayor), Povijesnom i pomorskom muzeju Istre (Tina Gverović, William E. Jones, Ben Cain, Boris Cvjetanović, Dino Zrnec, Stefania Strouza), te Galerije Amfiteatar u kojoj će biti postavljena samostalna izložba američkih video umjetnika Mary Reid Kelley i Patricka Kelleya. Program otvorenja nastavlja se performansom novigradske umjetnice Dragane Sapanjoš Pilot u okviru kojeg će se 10 limuzina s 10 učesnika zaputiti na 50-minutno putovanje do Labina u tijeku kojeg će se u automobilima izvesti glasan audio rad koji po riječima umjetnice putuje od “glamura do horora”.

Dvodnevno otvorenje završava se velikim otvorenjima grupne izložbe u umjetničkom paviljonu Juraj Šporer u Opatiji u 18 sati (Marko Lulic, Damir Očko, Alban Muja…) i glazbeno-izložbenim programom u riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u 20 sati.

3. Bijenale industrijske umjetnosti provodi se u sklopu projekta INSPIRACIJA Projekt INSPIRACIJA kog sufinancira Europska Unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, u okviru Programa prekogranične suradnje Interreg Slovenija-Hrvatska V-A 2014.-2020.

Umjetničke rezidencije 3. Bijenala industrijske umjetnosti provode se u sklopu projekta DKC Lamparna koji je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda

Detaljan raspored potražite na stranici projekta: http://www.industrialartbiennale.eu/