Hrvatska, Nekategorizirano

Održan kolegij "Ljudska prava" na Demo akademiji

Ovo je već drugi kolegij
Ovo je već drugi kolegij

U okviru jednogodišnjeg neformalnog programa obrazovanja „Demo akademija“ kojega provodi Volonterski centar Osijek, od 17. do 19. lipnja 2016. godine, održan je drugi kolegij pod nazivom „Ljudska prava“.
Voditelj kolegija „Ljudska prava“ je mr.sc. Srđan Dvornik koji je polaznicima tijekom tri dana edukacije predstavio sljedeće teme: Prava, pravo, obaveze i dužnosti – tko kome što duguje u društvu; Prava i slobode / Prava i zahtjevi; Individuum, kolektiv, čovječanstvo i ‎ljudska prava; Građanke i građani, organizacije, institucije u zaštiti ljudskih prava.
Gosti predavači na kolegiju bili su prof.dr.sc. Žarko Puhovski koji je predstavio temu „Ljudska prava u sukobu“ i prof.dr.sc. Zoran Pusić koji je govorio o svom osobnom iskustvu u zaštiti ljudskih prava.

Podsjetimo, „Demo akademija“ je jednogodišnji neformalni program obrazovanja usmjeren na razvoj znanja, jačanje vještina te oblikovanje stavova i ponašanja koji su osnova društvenog i političkog angažmana građana te su važni za realizaciju ljudskih i građanskih prava i odgovornosti.
Svrha ovog multidisciplinarnog programa je obrazovati građane za veće sudjelovanje i posvećenost ideji i vrijednostima demokracije, odnosno podržati stil života u zajednici u kojoj građani žive sa i u odnosu s drugima.

Živjeti u skladu s vrijednostima i zagovarati ideju demokracije zahtjeva niz kompetencija i stavova, od uvažavanja i poštovanja prava drugih do mirnog rješavanja sukoba te traženja zajedničkih temelja za pregovaranje i dogovor.

Razvoj kompetencija koje program potiče zasnovan je na kritičkom promišljanju, traženju kreativnih rješenja, aktivnom i konstruktivnom sudjelovanju u razvoju društva, donošenju odluka na svim razinama i spremnosti, inkluzivnosti i otvorenosti za dijalog s drugima.

Demo akademija financira se novcem Europske unije (program IPA, Pomoć u tranziciji i izgradnja institucija) kroz projekt “Novi putokazi ljudskih prava i aktivnog građanstva”, Ureda za udruge hrvatske Vlade te kroz projekt “Obrazovanje za ljudska prava i demokraciju” koji financijski podupiru fondovi zemalja Europskog gospodarskog prostora i Kraljevine Norveške.