Aktualno, Nekategorizirano

Održana konferencija “Beskućništvo u Republici Hrvatskoj: stanje i perspektive”

Zajedno sa 17 drugih organizacija, članica Hrvatske mreže za beskućnike 15. rujna u zagrebačkom Nadbiskupijskom pastoralnom institutu održana je konferencija na kojoj se razgovaralo o rezultatima, prilikama, slabostima i snagama, novim ciljevima u radu s beskućnicima i za beskućnike na području Hrvatske.

Konferenciji je nazočila državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike gđa. Margareta Mađerić sa suradnicama i 140 sudionika iz socijalne skrbi, zdravstva, zapošljavanja te jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.

U panel raspravi su sudjelovali: Tena Šimonović Einwalter, pučka pravobraniteljica; Tatjana Katkić Stanić, ravnateljica Zavoda za socijalni rad, Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike; Ivana Sokolov, pročelnica Odjela za društvene djelatnosti i mlade Grada Pule i Zvonko Mlinar, izvršni predsjednik Hrvatske mreže za beskućnike.

Razgovaralo se o različitim perspektivama, odnosno pogledima na beskućništvo – od strane građana RH, stručnjaka u različitim sustavima i samih beskućnika te kako sudionici doživljavaju problem beskućništva u Hrvatskoj. Radi li se općenito o zabrinjavajućem problemu koji iz godine u godinu raste te postaje li veći i kompleksniji?

Na Konferenciji su sudionicima podijeljeni glavni nalazi sedam znanstvenih istraživanja koje su u okviru projekta proveli Studijski centar socijalnog rada Pravnog fakulteta Sveučilišta u 2agrebu i Institut društvenih znanosti 1. Pilar, kao i glavne glavne smjernice za javne politika razvijene na temelju nalaza istraživanja i konzultacija s pružateljima usluga za beskućnike i drugim dionicima koje skrbe o beskućnicima.

Konferencija je organizirana u okviru projekta „Nova perspektiva za beskućništvo“ ugovorenog za sufinanciranje iz Europskog socijalnog fonda na pozivu Tematske mreže za društveno-ekonomski razvoj te promicanje socijalnog dijaloga u kontekstu unapređivanja uvjeta rada – Komponenta 1.

Cilj konferencije je bio predstaviti aktivnosti projekta koji ima cilj unaprijediti suradnju i potaknuti umrežavanje organizacija civilnog društva, jedinica lokalne i regionalne samouprave te visokoobrazovnih i znanstvenih institucija s ciljem razvoja smjernica javnih politika utemeljenih na dokazima koji će omogućiti povećanje socijalne uključenosti beskućnika u Republici Hrvatskoj. Aktivnosti projekta će osigurati kvalitetnije međusobno razumijevanje navedenih organizacija i stvarati uvjete za razmjenu pogleda, iskustva i mišljenja uključenih iz navedenih sektora: civilni, javni, znanstveni, te će osigurati i perspektivu krajnjih korisnika – beskućnika.

Ukupna vrijednost projekta je 3.592.999,27 HRK i sufinanciran je iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 85% te iz Državnog proračuna RH u iznosu od 15%. Projekt traje 36 mjeseci odnosno do 28. listopada 2023. godine.

Hrvatska mreža za beskućnike provodi projekt u partnerstvu sa: Udrugom Most iz Splita, Rehabilitacijskim centrom za stres i traumu iz Zagreba, Hrvatskom mrežom protiv siromaštva, Udrugom OAZA iz Rijeke, Hrvatskom udrugom socijalnih radnika, Centrom za razvoj neprofitnih organizacija iz Zagreba, Institutom za razvoj tržišta rada, Pravnim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Institut društvenih znanosti Ivo Pilar.