Hrvatska, Nekategorizirano

Održana konferencija “Pet godina članstva Hrvatske u EU”

IMG_3357-2-1024x768Povodom pete obljetnice ulaska Hrvatske u Europsku uniju, u Plaza Event Centru u organizaciji Hrvatske gospodarske komore održana je konferencija pod nazivom „Pet godina članstva Hrvatske u EU“.

Pozdravne riječi sudionicima su uputili predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović, voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević te predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.

Cilj Konferencije bio je osvrnuti se na pet godina hrvatskog članstva u EU s makroekonomskog aspekta te prisutnim sudionicima pružiti informacije o pogledu na članstvo u EU s aspekta hrvatskih gospodarstvenika.

U sklopu Konferencije održane su panel rasprave na kojima se govorilo o jedinstvenom tržištu unutra EU te je dan osvrt na proteklih pet godina. Na panel raspravi pod nazivom „Pet godina u EU – jesmo li na dobrom putu“ sudjelovala je državna tajnica Ministarstva rada i mirovinskoga sustava Katarina Ivanković Knežević.

IMG_3378-2-1024x768

U sklopu panela, državna tajnica Ivanković Knežević dala je prikaz projekata i aktivnosti koje se provode u okviru Europskog socijalnog fonda, a imaju za cilj pomoći gospodarstvu te kojima Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava uspješno povećava stopu zaposlenih u Hrvatskoj. Neki od njih su „Zaželi – program zapošljavanja žena“ kojem je cilj zaposliti nezaposlene žene dobi od preko 50 godina u ruralnim područjima da brinu o starim i nemoćnim osobama, u okviru kojeg je dosad ugovoreno 530 milijuna kuna te zaposleno 3 800 žena, „Dani poslova u turizmu“ trodnevno događanje koje na jednom mjestu okuplja poslodavce turističkih djelatnosti i nezaposlene te Mjere aktivne politike zapošljavanja od kojih je državna tajnica Ivanković Knežević posebno istaknula Mjeru samozapošljavanja za koju je do sad porastao interes za 150 %.

Na panelu su sudjelovali i državna tajnica Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU Spomenka Đurić, državna tajnica Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Nataša Mikuš Žigman, predstavnica Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Manica Hauptman, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore Tomislav Radoš, direktor Tehnix d.o.o. Đuro Horvat te članica Zajednice poslovnih savjetnika HGK Ariana Vela.

IMG_3375-2-1024x768

Kao popratno događanje za vrijeme održavanja Konferencije, održan je sajam putem kojeg su razne institucije predstavile EU projekte i aktivnosti koje provode. Dijeljenjem informativnog i promotivnog materijala te informiranjem zainteresiranih sudionika, svoje natječaje financirane sredstvima Europskog socijalnog fonda zajednički su predstavili Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava te Ministarstvo zdravstva.

 

Preuzeto sa portala: www.esf.hr