Aktivizam, Nekategorizirano

Okrugli stol: Feminizam i filmska romansa

Potkraj siječnja počinje nova sezona Kino učionice, programa u organizaciji Centra za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci i Art-kina, koji s riječkog Sveučilišta feminističku misao već četvrtu godinu dovodi u multifunkcionalni prostor Mini Art-kina.

Svake godine ciklus započinjemo okruglim stolom kojim oformljujemo atmosferu večeri koje će se do lipnja održavati dva puta mjesečno u prostorijama Mini Art-kina.

Ovogodišnji program tako najavljujemo u četvrtak, 30. siječnja, u 18 sati u foajeu Art-kina okruglim stolom na temu feminizma i filmske romanse. Razgovaraju Nataša Antulov (dramaturginja, predavačica na studiju glume APURi i neformalna stručnjakinja za romantične komedije u periodu između 1990. i 2013.), Tea Škokić (znanstvenica pri Institutu za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu, posebno posvećena temama iz feminističke antropologije i antropologije seksualnosti) i Boris Ružić (poslijedoktorand pri Odsjeku za kulturalne studije Filozofskog fakulteta u Rijeci u području vizualne kulture i teorije filma).
Razgovor moderiraju Dubravka Dulibić Paljar (književna povjesničarka s Filozofskog Fakulteta u Puli, koja se rado bavi fenomenom djevičanstva i romantične ljubavi) i Marija Katalinić (voditeljica sudioničkih programa u projektu EPK 2020 s akademskim iskustvom u filmu, kulturologiji i vizualnoj kulturi).

Okruglim stolom najavljuje se cijeli ciklus Kino učionice Feminizam i filmska romansa koji u središtu ima problematizaciju odnosa feminizma i filmske romanse. Propitujemo: Kako se odvija produkcija i recepcija filmske romanse kao prevalentno ženskog žanra? U kojem su odnosu popularnost žanra i produkcijsko-financijske mogućnosti i ograničenja. Može li se i kako povezati žanr filmske romanse s konzumerizmom? Kako promišljati ženski gledateljski užitak? Zapostavljenost muškog užitka u gledanju filmske romanse. Reprezentacija likova. Oblici kodiranja ljubavi. Seksualnost i ljubav. Seksualno nasilje. Naturalizacija heteroseksualne ljubavi. Homoseksualna filmska romansa.

Predavanja, namijenjena svim zainteresiranim građanima i građankama, započinju već u ponedjeljak, 3. veljače, u 19 sati u Mini Art-kinu. Jasna Žmak će u predavanju naziva Turn Me On, Goddammit! ili ni svetica ni kurva pričati o temama prikazivanja ženske žudnje, tijela i samog sazrijevanja.

Podsjećamo, Kino učionice hibridni su žanr filmskih večeri, predavanja i aktivističkih (anti)tendencija posvećen propitivanju feminističkih i rodnoteorijskih tema u vizualnom, napose filmu i srodnim medijima, a program podupire Grad Rijeka.