Aktualno, Nekategorizirano

Okrugli stol "Prava cijena hrane", 11. studenoga, hotel Dubrovnik, Zagreb

Foto: EPA/RAINER JENSEN
Foto: EPA/RAINER JENSEN

“Prava cijena hrane”, naziv je okruglog stola koji će se u petak, 11. studenoga, održati u Zagrebu, kako bi se potaknula rasprava o stvarnim troškovima proizvodnje i potrošnje hrane, uključujući i skrivene ekološke, socijalne i zdravstvene troškove.
Okrugli stol u hotelu Dubrovnik organizira Ekološki institut Ecologica u suradnji s njemačkim Institutom za istraživanja u ekološkoj poljoprivredi.

“Način na koji se hrana proizvodi i konzumira ima ogroman utjecaj na naše zdravlje, okoliš i društvo u cjelini. Mnogi od ovih utjecaja nisu odmah niti jasno vidljivi, pa se o posljedicama koje naš današnji prehrambeni sustav ostavlja, u vidu degradacije prirode i okoliša, porasta kroničnih bolesti povezanih s hranom, smanjene vitalnosti ruralnih krajeva i lošeg položaja poljoprivrednih proizvođača te troškova koje snosi društvo u cjelini, nedovoljno govori”, ističu organizatori.

Na okruglom stolu uvodno će izlagati direktorica Ekološkog instituta Ecologica Sonja Karoglan Todorović, te zastupnik u Europskom parlamentu Davor Škrlec i nutricionist Branimir Dolibašić.
Škrlec će govoriti o vezi proizvodnje hrane i utjecaja na klimu, a Dolibašić o vezi pretežito industrijski proizvedene hrane i zdravlja, primjerice o ostacima pesticida, aditivima u hrani, epidemiji pretilosti i kroničnih bolesti, kao što su dijabetes i srčane bolesti. (HINA)