Aktivizam, Nekategorizirano

Okrugli stol u Društvenom centru Lastovo otvara bolnu temu: Sustav gospodarenja otpadom

Valjano gospodarenje otpadom je prava rak – rana i prirode i društva. Zakonodavni okvir koji regulira gospodarenje otpadom loše se adaptira i slabo primjenjuje u sredinama kao što je Lastovo. Scenarij u kojem otpad putuje u Županijski centar za zbrinjavanje otpada planiran u Lučinom Razdolju čini se kao “science – fiction”. Sozanj, odavno realizirano odlagalište stihijski se puni, u iščekivanju izgradnje Županijskog centra. Veduta Soznja položenog uz glavnu lastovsku cestu, šaka u oko bajkovitog plavetnila i zelenila svakodnevno nas podsjeća da bi trebalo nešto napraviti po pitanju boljeg zbrinjavanja otpada. Agencija za gospodarenje otpadom dala je izraditi projektnu dokumentaciju za izgradnju Pretovarne stanice Lastovo (PS Lastovo). Za lokaciju je uzela prvu okuku od Soznja prema Ublima na kojoj raste gusta šuma. Lokaciju u kojoj je teretno vozilo uvijek lijevi skretač. Potencijalno, još jedna šaka u oko. Stariji Lastovci će se prisjetiti nekih antikastih, ali učinkovitih svakodnevnih navika baba i djeda koji su racionalnim postupanjem malo toga bacali. Bili su štedljivi i pažljivi prema svakoj stvari jer nisu živjeli u izobilju.

Okrugli stol Sustav gospodarenja otpadom je prilika za razgovor o svakodnevnim mogućnostima smanjivanja količine otpada, o tome kako adaptirati zakonodavni okvir na prilike pučinskog otoka, prisjetiti se anegdota o tome kako su neki stariji čeljadi gospodarili otpadom… Prilika za druženje i otvorenu polemiku o bolnoj temi – Petak, 30. travnja 2021. u 20:00 sati u  Društvenom centru.

Okrugli stol će moderirati Mariana Bucat.

Društveni centar Lastovo osnovan je s ciljem poticanja održivog gospodarskog razvoja i podizanja kvalitete života Lastovaca, sve kako bi se spriječilo “izumiranje” otoka. Rad Centra temelji se na sudioničkom upravljanju. Interdisciplinarni i raznoliki program su uglavnom aktivnosti i mjere kojima se konkretno provodi “EU Deklaracija pametni otoci”. Projekt se provodi u suradnji sa slijedećim partnerima: Vokalni ansambl Bossa Banda, Društvo arhitekata Dubrovnik, Festival mediteranskog filma Split, Kulturno umjetničko društvo “Fumari”, Hrvatska udruga likovnih umjetnika – Split, Ženska klapa Ladesta, Dobrovoljno vatrogasno društvo Lastovo, Udruga vinara i maslinara “Rukatac i Piculja” Lastovo, Ruke za bolju Makarsku, Udruga “Val” Lastovo, Nogometni klub “Omladinac” – Lastovo, Klub za podvodne aktivnosti Tajan – Lastovo, “Teatar PocoLoco” i napaćena Općina Lastovo.
Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.269.638,89 HRK. Bespovratna sredstva osigurana su iz Državnog proračuna Republike Hrvatske (15%) i iz Europskog socijalnog fonda (85%).