Aktivizam, Nekategorizirano

U Društvenom centru Lastovo Srđana Cvijetić predavat će o modelu sudioničkog upravljanja u kulturi

U Društvenom centru Lastovo, dana 5. ožujka 2021., u petak, s početkom u 20:00, voditeljica Art radionice Lazareti Srđana Cvijetić održat će predavanje “Sudioničko upravljanje”. Tom prilikom će zainteresiranoj javnosti pokazati prakse i mogućnosti takvog oblika upravljanja u društveno-kulturnim centrima. Za nas naročito važno, podijelit će svoje iskustvo u provedbi projekata sufinanciranih sredstvima Europskog socijalnog fonda, navodi u najavi Društveni centar Lastovo.

Osim što je dugi niz godina prisutna u području nezavisne kulture i suvremenog umjetničkog stvaralaštva, uz povremene izlete u aktivizam, Cvijetić je svojim angažmanom svesrdno doprinijela razvoju Art radionice Lazareti koja u svom četvrtom desetljeću djelovanja, uz sve ostale aktivnosti, redovno provodi stalne programe. Neki od njih su: “Galerija Otok” i “Scena Karantena” za suvremene vizualne, odnosno izvedbene umjetnosti, “Participacija // protuotrov” za razvoj kreativnih i umjetničkih potencijala u lokalnoj zajednici, zatim program “Grad je mrtav. Živio Grad!” koji se bavi ulogom i potencijalima umjetnosti u javnim prostorima te brojni koncertni programi i partnerski projekti.

Najvažniji problemi i pitanja koja se postavljaju u području kulture i umjetnosti uglavnom su vezana uz suvremene trendove, financiranje i prostor djelovanja pa će Srđana Cvijetić tijekom predavanja zasigurno dati svoj detaljniji osvrt na neka od njih, sukladno vlastitom mišljenju da hrvatska kulturno-umjetnička scena, unatoč tradicionalnom pristupu i tehnološkom zaostatku, ipak napreduje i održava trendove na plesnoj, vizualnoj, dizajnerskoj i arhitektonskoj sceni. Kako sama ističe, ARL-Dubrovnik redovno sastavlja organizacijski godišnji proračun bez unaprijed zagarantiranih sredstava, odnosno svaku godinu počinje u financijski nesigurnoj poziciji, a neizvjesno je kako će izgledati buduće djelovanje tog već međunarodno poznatog i priznatog društvenog kulturno-umjetničkog centra Dubrovnika kojem 2025. godine istječe najam za korištenje prostora, odnosno upitan je opstanak na postojećoj lokaciji s obzirom na već proživljena iskustva gubljenja prostora unutar stare gradske jezgre.

Društveni centar Lastovo  osnovan je s ciljem poticanja održivog gospodarskog razvoja i podizanja kvalitete života Lastovaca, sve kako bi se spriječilo “izumiranje” otoka. Rad Centra temelji se na sudioničkom upravljanju. Interdisciplinarni i raznoliki program su uglavnom aktivnosti i mjere kojima se konkretno provodi “EU Deklaracija pametni otoci”. Projekt se provodi u suradnji sa slijedećim partnerima: Vokalni ansambl Bossa Banda, Društvo arhitekata Dubrovnik, Festival mediteranskog filma Split, Kulturno umjetničko društvo “Fumari”, Hrvatska udruga likovnih umjetnika – Split, Ženska klapa Ladesta, Dobrovoljno vatrogasno društvo Lastovo, Udruga vinara i maslinara “Rukatac i Piculja” Lastovo, Ruke za bolju Makarsku, Udruga “Val” Lastovo, Nogometni klub “Omladinac” – Lastovo, Klub za podvodne aktivnosti Tajan – Lastovo, “Teatar PocoLoco” i napaćena Općina Lastovo – zaključuje se u najavi.

…………………………………….

Ukupna vrijednost projekta Društveni centar Lastovo  iznosi 1.269.638,89 HRK. Bespovratna sredstva osigurana su iz Državnog proračuna Republike Hrvatske (15%) i iz Europskog socijalnog fonda (85%).

Projekt je odobren na Pozivu „Prostori sudjelovanja – razvoj programa revitalizacije prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo OCD-a i lokalne zajednice“.