Aktivizam, Nekategorizirano

Društveni centar Lastovo organizira okrugli stol o budućem natječaju za koncesiju u Jurjevoj luci

Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, MGIPU, otvorilo je savjetovanje s javnošću za prijedlog Godišnjeg plana upravljanja državnom imovinom za 2021. godinu koje traje od 10.  prosinca 2020. do 8. siječnja 2021. godine. Za Lastovke i Lastovce ovo je savjetovanje naročito zanimljivo u kategoriji „Rast investicijskih projekata za aktivaciju neiskorištene državne imovine putem osnivanja prava građenja, prava služnosti, darovanja, zakupa i dodjele na uporabu“ jer se među investicijskim projektima nalazi Jurjeva luka, navodi se u pozivu objavljenom na Facebook stranici Društvenog centra Lastovo.

Zbog važnosti ove lokacije za Lastovsko otočje, Udruga Dobre Dobričević organizira okrugli stol o načinu na koji bi budući natječaj za koncesiju, ali i ovaj javni poziv trebali ili mogli biti postavljeni, o interesima Lastovaca za ovaj poziv, o očekivanjima od projekta i njegove realizacije, o svim mogućim zamislivim i nezamislivim potencijalnim koristima i štetama za budućnost naše male zajednice. Svrha okruglog stola je pretresti sve bojazni, želje i pozdrave, a onda ih eventualno objediniti u konsenzus kojeg će se prezentirati osobi koja raspolaže tim (većim!) dijelom Prežbe, Ministarstvu iz Zagreba.

Okrugli stol će moderirati Mariana Bucat.

Na okrugli stol su pozvani svi zainteresirani. Za fizičku prisutnost okruglom stolu potrebno se najaviti na email udruga.bb@gmail.com, a svi zainteresirani preko epidemiološki dopuštenog broja ljudi moći će pratiti okrugli stol putem ZOOM platforme, kao i sudjelovati u okruglom stolu. Link na ZOOM sastanak bit će objavljen pravovremeno.

Društveni centar Lastovo  osnovan je s ciljem poticanja održivog gospodarskog razvoja i podizanja kvalitete života Lastovaca, sve kako bi se spriječilo “izumiranje” otoka. Rad Centra temelji se na sudioničkom upravljanju. Interdisciplinarni i raznoliki program su uglavnom aktivnosti i mjere kojima se konkretno provodi “EU Deklaracija pametni otoci”. Projekt se provodi u suradnji sa slijedećim partnerima: Vokalni ansambl Bossa Banda, Društvo arhitekata Dubrovnik, Festival mediteranskog filma Split, Kulturno umjetničko društvo “Fumari”, Hrvatska udruga likovnih umjetnika – Split, Ženska klapa Ladesta, Dobrovoljno vatrogasno društvo Lastovo, Udruga vinara i maslinara “Rukatac i Piculja” Lastovo, Ruke za bolju Makarsku, Udruga “Val” Lastovo, Nogometni klub “Omladinac” – Lastovo, Klub za podvodne aktivnostiTajan – Lastovo, “Teatar Poco Loco” i Općina Lastovo.
Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.269.638,89 HRK.  Projekt je odobren na Pozivu „Prostori sudjelovanja – razvoj programa revitalizacije prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo OCD-a i lokalne zajednice

Više o pozivu pročitajte na na Facebook stranici Društvenog centra Lastovo.