Hrvatska, Nekategorizirano

Prva Jane’s walks šetnja po Lastovu

Udruga Dobre Dobričević poziva na 1/6 JANE’S WALKS in L.A. dana 18. siječnja 2021. od 15º00′ sati u Društveni  centar’ Lastovo, navodi se u pozivu udruge.
Tijekom iduće dvije godine Udruga Dobre Dobričević u suradnji s Društvom arhitekata Dubrovnik organizirat će šetnje i razgovore o pojedinim lastovskim naseljima kako bi svi zainteresirani (domaćini) dobili ideje kako svoje goste uputiti ili provesti po tim naseljima – “Jane’s walks”.

Jane’s walks je opće ime za šetnju s voditeljem po četvrtima nekog mjesta. Voditelj je domaćin dobro upoznat s lokalnim prilikama, a korisnici su TURISTI – ljudi s autentičnim interesom za mjesta na kojima se stanovnici druže, gdje rade, kako žive, s čim se zabavljaju… U najširem smislu to je turističko vođenje, ali s puno osobnijim pristupom, uvidom u interno i prosječnom turistu nedostupno.
Šetnje su dobile ime po ženi koja je pisala o gradovima i fenomenima u njima – Jane Jacobs. Originalni Jane’s Walks se održavaju jednom godišnje, prvi vikend svibnja što se poklapa s njenim rođendanom. Međutim, kako se ovaj koncept popularizirao tako postoji posvuda – pojašnjava udruga.

Šetnje započinjemo sa Zaklopaticom. Radi o novom naselju, izgrađenom na način svojstven suvremenim Lastovcima. Pokušat ćemo prošetati uz more, po Starom putu, do u Korita… Kiša nije problem, a započet ćemo u Centru u 15:00.

Svi ste dobrodošli, uz pridržavanje epidemioloških mjera, što znači dezinfekcija ruku na ulazu i maska preko nosa i usta. I malo naše znatiželje! Naravno, prijavite dolazak na udruga.bb@gmail.com kako nas ne bi bilo preko 25 – poručuju iz udruge.

Društveni centar Lastovo osnovanm je s ciljem poticanja održivog gospodarskog razvoja i podizanja kvalitete života Lastovaca, sve kako bi se spriječilo “izumiranje” otoka. Rad Centra temelji se na sudioničkom upravljanju. Interdisciplinarni i raznoliki program su uglavnom aktivnosti i mjere kojima se konkretno provodi “EU Deklaracija pametni otoci”. Projekt se provodi u suradnji sa slijedećim partnerima: Vokalni ansambl Bossa Banda, Društvo arhitekata Dubrovnik, Festival mediteranskog filma Split, Kulturno umjetničko društvo “Fumari”, Hrvatska udruga likovnih umjetnika – Split, Ženska klapa Ladesta, Dobrovoljno vatrogasno društvo Lastovo, Udruga vinara i maslinara “Rukatac i Piculja” Lastovo, Ruke za bolju Makarsku, Udruga “Val” Lastovo, Nogometni klub “Omladinac” – Lastovo, Klub za podvodne aktivnosti Tajan – Lastovo, “Teatar Poco Loco” i napaćena Općina Lastovo.

Projekt je odobren na Pozivu „Prostori sudjelovanja – razvoj programa revitalizacije prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo OCD-a i lokalne zajednice“.
Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.269.638,89 HRK. Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.