Hrvatska, Nekategorizirano

Boris Šitum gostuje u Društvenom centru Lastovo

U petak, 29. siječnja 2021. u Društvenom centru Lastovo od 19 sati gostovat će uvaženi suvremeni umjetnik Boris Šitum koji će održati predavanje i prezentaciju o značajnim mjerama i aktivnostima koje članovi Udruge Kvart i susjedi poduzimaju radi zaštite okoliša i prevencije posljedica klimatskih promjena. Zajednica iz koje dolazi protagonist predavanja je Papandopulova ulica u Splitu, tj. kvart Trstenik, navodi se na Facebook stranici Društvenog centra Lastovo.

Pokazat će umjetničko poljoprivredni projekt koji je pomaknuo granice brendiranja naših autohtonih sorta, naročito raštike i krumpira. Susjedi i članovi Udruge Kvart u nekoliko navrata su zajednički sadili jednogodišnje korisne biljke u betonske pitare koji su ranije bili zapušteni. Žetva je svaki put bila uspješna, pobralo se ekološki proizvedeno povrće i podijelilo među susjedima.

Pokazat će Svjetsku izložbu krokodila održanu u istom kvartu. Na izložbi su predstavljeni radovi velikog broja susjeda, gostiju lokalnih kafića koji su na komadu upotrijebljenog papira, poleđini računa iz blagajne kafića i slično, po sjećanju crtali krokodila. Svi radovi su bili prikazani, a izložba je postigla ogroman uspjeh, ne samo među Splićanima već i na svjetskom nivou. Njeni tragovi još su vidljivi u prostoru ovog gradskog kotara.

Uvjerljivo najzanimljivija i najkorisnija akcija bilo je nastojanje Kvarta u demografskoj obnovi. Godine 2016. osnovana je Banka sperme na Trsteniku, prva i još uvijek jedina u ovom dijelu Europe. U jeku promocije demografske obnove pružena je ruka suradnje nadležnim institucijama. Na skrovitoj lokaciji u kvartu, u valjanim medicinskim uvjetima čuva se respektabilan broj donacija s naglaskom na 100% hrvatski proizvod.

Ova prezentacija i pripadajuća rasprava je svojevrsni uvod u okrugli stol koji će uslijediti. Događaj će se moći pratiti uživo u Centru, ali i preko ZOOM-a. Oni koji žele fizički biti prisutni u Centru, što je svakako atraktivnije i zabavnije od ZOOM-a trebaju prijaviti svoje sudjelovanje na mail udruga.bb@gmail.com – poručuje organizatori.

Boris Šitum diplomirao je 1993. na studij likovne kulture na Filozofskom fakultetu u Splitu. Bavi se kiparstvom, prostornim intervencijama i ambijentalnim skulpturama. Izlagao je četiri puta samostalno te na nekoliko skupnih izložbi. Autor je dviju javnih skulptura na području grada Splita: ”Moj komad neba” (2003) i ”Jutro” (2005). Radi kao likovni pedagog. Član je HULU-a Split. Vodi Kvart – Udrugu za suvremenu umjetnost koja djeluje od 2006.

…………………………………
Društveni centar Lastovo  osniva se s ciljem poticanja održivog gospodarskog razvoja i podizanja kvalitete života Lastovaca, sve kako bi se spriječilo “izumiranje” otoka. Rad Centra temelji se na sudioničkom upravljanju. Interdisciplinarni i raznoliki program su uglavnom aktivnosti i mjere kojima se konkretno provodi “EU Deklaracija pametni otoci”. Projekt se provodi u suradnji sa slijedećim partnerima: Vokalni ansambl Bossa Banda, Društvo arhitekata Dubrovnik, Festival mediteranskog filma Split, Kulturno umjetničko društvo “Fumari”, Hrvatska udruga likovnih umjetnika – Split, Ženska klapa Ladesta, Dobrovoljno vatrogasno društvo Lastovo, Udruga vinara i maslinara “Rukatac i Piculja” Lastovo, Ruke za bolju Makarsku, Udruga “Val” Lastovo, Nogometni klub “Omladinac” – Lastovo, Klub za podvodne aktivnosti Tajan – Lastovo, “Teatar Poco Loco” i napaćena Općina Lastovo.
Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.269.638,89 HRK. Bespovratna sredstva osigurana su iz Državnog proračuna Republike Hrvatske (15%) i iz Europskog socijalnog fonda (85%).