Aktivizam, Nekategorizirano

Otvorene prijave na radionicu patentiranja distopijskih izuma

Povodom otvorenja izložbe Kabinet čudnovatih patenata u riječkoj Filodrammatici 1. rujna, pariški umjetnički kolektiv RYBN.ORG održat će u petak 2. rujna radionicu intrigantnog naziva «Prekognitivni institut za industrijsko vlasništvo», navodi se u priopćenju udruge Drugo more.

Prema najavi udruge Drugo more koja je organizator programa, polaznici radionice imat će zadatak pronalaziti zapanjujuće sličnosti između ideja iz mašte znanstvenofantastičnog pisca Philipa K. Dicka i interesne sfere trenutno najvećih tehnoloških giganata, okupljenih pod nazivom „Big Tech“ (Amazon, Apple, Google, Facebook i Microsoft). U formi kolektivnog eksperimenta, sudionici će surađivati u stvaranju hibrida postojećih patenata i spekulativne znanstveno-fantastične literature, kako bi predvidjeli i proizveli moguće patente koji bi, dugoročno gledano, mogli onemogućiti tehnološkim gigantima da Dickove distopijske fantazije doista provedu u djelo.

Radionica će se održati na engleskom jeziku u petak, 2. rujna, od 10 do 17 sati. Sudjelovanje je besplatno, a prijave se do 1. rujna ili do popunjenja svih raspoloživih mjesta zaprimaju putem e-maila na adresu info@drugo-more.hr. Više o programu radionice doznajte na internetskoj stranici Drugog mora.

Radionica je svojevrsni produžetak izložbe Kabinet čudnovatih patenata, koja sadrži kolekciju nacrta distopijskih izuma s naglaskom na neke od najneobičnijih i zastrašujućih primjera nastalih u eri nadzirućeg kapitalizma, među kojima su, primjerice, tehnologija koja tijekom televizijskog prijenosa omogućuje preskakanje reklama uzvikivanjem imena određenog branda, ili tetovaže koje prokazuju laži njihovih nositelja. Nakon otvorenja u četvrtak 1. rujna u 18 sati, izložbu će u galerijskom prostoru Filodrammatice biti moguće posjetiti do 23. rujna.

Umjetnički kolektiv RYBN.ORG osnovan je 1999. godine s ciljem istraživanja složenih odnosa između tehnologije i ekonomije. Kolektiv proučava iznimno komplicirane sociopolitičke i tehničke fenomene poput visokofrekventnog trgovanja, tržišnih infrastruktura, kibernetičke eshatologije, diskretnih mreža offshore financija, povratka „ljudskih kalkulatora“ u digitalnom radu, širenja industrijskog patentiranja prema živim organizmima, itd. Radovi kolektiva izlagani su na brojnim izložbama suvremene umjetnosti, među kojima se izdvaja i grupna izložba Usijano more u okviru programa Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. Tom su prilikom također održali radionicu čiji su polaznici u formi turističke ture obilazili Rijeku u potrazi za adresama offshore tvrtki koje se spominju u notornim Panamskim dokumentima.

Organizator: Drugo more

Radionica se održava u okviru programa Refleks