Aktualno, Nekategorizirano

Panel: Igra politike ili politika u igrama

Zeno ŽokaljU okviru izložbe Games and Politics / Igre i politika, u subotu, 26. siječnja 2019. s početkom u 17 sati, u galerijskom prostoru Filodramatice (Korzo 28/1, Rijeka) održat će se razgovor na temu politike u videoigrama.

Gosti panela su Lovro Nola, politolog i direktor Machina Game Dev akademije, Damir Đurović, vlasnik tvrtke Digitalna Avantura i organizator Reboot Info Gamera, Reboot Develop Red i Reboot Develop Blue konferencija, te izdavač gamerskog časopisa Reboot, i Andrej Kovačević, direktor Exordium Gamesa i predsjednik hrvatskog klastera proizvođača video igara. Panel će moderirati i voditi Zeno Žokalj, marketing i community manager u Croteamu i dopredsjednik Udruga proizvođača igara PGŽ.

U razgovoru neće biti riječi samo o politici kao temi koja se provlači kroz igre, već i o ideološkim porukama koje se odašilju putem tog medija. Igramo li se političara u igrama ili se politika suptilno „servira“ nama kao igračima, pokušavajući nas, na neki način, „indoktrinirati“ ili barem gurnuti u određenom smjeru?

Primjerice, američka vojska izdala je još 2002. godine „pucačinu“ koja spada u domenu militainmenta, koja mlade naraštaje uči da je rat dobar, da se u njemu stječu prijatelji i zaslužuje važan položaj u društvu, ali i da je nasilje, ako je usmjereno protiv negativaca i terorista, apsolutno opravdano i potrebno. Budući da je igru financiralo Ministarstvo obrane SAD-a, ne treba mnogo dvojiti tko je negativac u toj priči.

S druge strane, sve više svjedočimo igrama koje imaju tragične priče, primjerice ratne i obiteljske tematike, koje pritom pružaju sate zabave i spadaju u vrhunska ostvarenja u ovoj industriji. Ipak, kad igre postanu mračnije i bave se teškim temama poput rata (This War of Mine), postapokalipse (Frostpunk) ili diktature (Tropico), jasno je da će u pod žanru vrlo često biti utkana i politika. Pitanje koje se ovdje postavlja jest: je li to nužno loša stvar?

Svi sugovornici već godinama rade u industriji igara u Hrvatskoj i jako su dobro upoznati sa stanjem svjetske gaming scene. Posjetitelji se također pozivaju na uključivanje u raspravu, a neki će možda osvojiti Steam Key za neke od igara o kojima će biti riječi na panelu.
Ulaz je slobodan, a više saznajte na internetskoj stranici udruge Drugo more.