Aktualno, Nekategorizirano

Performans Maske: Izlazimo na ulice i borimo se za svoja prava!

trans1Udruge Trans Mreža Balkan, Trans Aid i Spektra, u suradnji s pojedinkama_cima i zajednicama iz regije, u subotu, 30.03., organiziraju povijesni događaj u Zagrebu – prvi Balkanski Trans Inter Marš, pod sloganom “Moje tijelo – moj hram! Moj identitet – moja stvar!”

Performansom kojeg smo održali_e danas u podne na Trgu bana Josipa Jelačića, pod nazivom “Maske”, otvorili_e smo i peti po redu Transpozij_um – jedino regionalno okupljanje trans, interspolnih i rodno varijantnih osoba.

Performansom “Maske” najavljujemo spremnost i odlučnost naših zajednica da izađemo na ulice i borimo se za naša ljudska prava, da prestajemo živjeti pod maskama koje su nam nametnute od strane društva i da nećemo dozvoliti da nas se gura na margine društva.

U zemljama naše regije jačaju desničarske, fašističke grupe, koje skoro uvijek svoje napade fokusiraju na marginalizirane grupe

Foto: Trans Aid
Foto: Trans Aid

– žene, trans osobe, Rome_kinje, migrante_kinje, osobe tamnije boje kože, seksualne radnice_ke i mnoge druge. Kako su naše zajednice jedna od glavnih meta fašističkih grupa koje se protive Istanbulskoj konvenciji i rodnoj ravnopravnosti, smatramo da je naročito važno da se Balkanski Trans Inter Marš održi te da ga podrže sve osobe koje smatraju da zaslužujemo živjeti dostojanstveno, a da naša zajednica pošalje snažne poruke otpora svim oblicima opresije. Održavanjem prvog regionalnog Trans Inter Marša želimo ujedinjeno poslati poruke ponosa i prkosa, bunta protiv polaganja prava na naša tijela, umove i živote. Želimo pokazati da naše zajednice iz različitih zemalja stoje zajedno u namjeri da stanemo na kraj napadima na naše ličnosti, na naša tijela i živote, te da je margina mjesto otpora, a ne mjesto kontrole i pokornosti. Naša solidarnost ne prestaje na granicama, govori sve jezike, i mi čvrsto stojimo uz sve osobe čija se ljudska prava i dostojanstvo narušavaju.

Preuzeto sa portala Libela.