Aktualno, Nekategorizirano

Performans "On Display" u subotu u MSU-u i još 20 gradova svijeta, 3.12., MSU

Performans "On Display" , foto HINA / Heidi LATSKY / ml
Performans “On Display” , foto HINA / Heidi LATSKY / ml

U povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, Muzej suvremene umjetnosti (MSU) u Zagrebu ugostit će u subotu autorski projekt američke koreografkinje i plesačice Heidi Latsky “On Display”, koji će se, osim u Zagrebu, istodobno održati u više od dvadeset gradova diljem svijeta.
Kako se ističe u najavi, događanje organiziraju Američko veleposlanstvo u Zagrebu i Umjetnička udruga Nu:Write Theatre Festival, a zamišljeno je kao dekonstruirana umjetnička izložba/modna revija koja istovremeno komentira tijelo kao spektakl te društvenu opsjednutost izgledom.
“Krhak i složen odnos između gledatelja i gledanih uobičajeni je dio izvedbene umjetnosti, ali i svakodnevnice ljudi koji su fizički drugačiji te time privlače pažnju na sebe, htjeli oni to ili ne”, stoji u najavi.
“Odvraćanje pogleda neizostavan je dio kulture invaliditeta. U ovoj instalaciji, izvođači imaju moć izabrati što žele, a što ne žele otkriti, što im daje kontrolu nad vlastitim životnim putovanjem na koje inače neminovno utječe njihova publika”, dodaje se.
Istoga dana, performans će se održati u više od 20 gradova diljem svijeta – uz Zagreb, takvom načinu obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom pridružit će se gradovi Jeruzalem, Lima, Rio de Janeiro, Sao Paolo, Albuquerque, Austin, Hobart, Miami, Denver, Montreal, Milwaukee, Geneva, Bruxelles, London, Chicago, Buenos Aires, Boston, Monteroni, Los Angeles, Toronto, Valencija i San Francisco.