Hrvatska, Nekategorizirano

Podrška djeci čiji su roditelji u zatvoru

roda_crOkrugli stol “Razvoj mreže podrške djeci čiji su roditelji u zatvoru” u organizaciji Udruge Roda, održat će se u Maloj vijećnici Hrvatskoga sabora, 14. lipnja 2017. u 11 sati. Okrugli stol “Razvoj mreže podrške djeci čiji su roditelji u zatvoru”, kao dio kampanje “Zločin nije moj, ali kazna ipak jest!” (“Not my crime, still my sentence”), suorganiziraju Ministarstvo pravosuđa – Uprava za zatvorski sustav, Pravobraniteljica za djecu i udruga Roditelji u akciji – Roda. Okrugli stol održava se uz podršku Odbora za pravosuđe Hrvatskoga sabora.

Godišnje je oko 13.000 djece u Hrvatskoj izloženo negativnim posljedicama boravka jednog ili oba roditelja u zatvoru. Prepoznajemo li tu djecu? Prepoznaju li ih vrtići, škole, ustanove socijalne skrbi, nevladine organizacije? Znamo li koje su njihove specifične potrebe? Znamo li kako se osjećaju, što misle o sebi i svojim roditeljima; znamo li kako im možemo pomoći? Što zatvorski sustav i društvo u cjelini čine kako bi olakšali kontakte djeteta s roditeljem u zatvoru, kako bi se obitelj zadržala na okupu, kako bi svi zajedno sa što manje negativnih posljedica prebrodili situaciju odvojenosti u tako specifičnim uvjetima?

Cilj je ovog događanja potaknuti raspravu i pokrenuti prijeko potrebno povezivanje svih institucija koje mogu pridonijeti podršci ovoj, još uvijek nedovoljno prepoznatoj, a izuzetno ranjivoj skupini djece.