Aktivizam, Nekategorizirano

Poziv mladima do 25 godina starosti na sudjelovanje u online radionicama Mirjane Vodopija

Udruga 90-60-90/ Platforma za suvremenu umjetnost upućuje poziv mladima do 25 godina starosti na sudjelovanje u online radionicama Mirjane Vodopija koje će se odviti 3.2.2023. od 10:50 do 12:25 i 10.2.2023. od 8:45 do 10:25. sklopu novog projekta pod nazivom Umjetnost i kultura online “Čije je što?”. Projekt sufinanciraju Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.

Projekt se sastoji od niza besplatnih online radionica i diskusija s osam suvremenih likovnih umjetnika i jednim ciklusom dokumentarnog filma. Cilj projekta je približiti mladima diljem Hrvatske suvremenu društveno angažiranu i novomedijsku umjetnost kojom će im se probuditi kritička svijest za društvene teme kojima se bave umjetnici-voditelji radionica. Sve aktivnosti uključuju participativan pristup kako bi se mladima što bolje približile metode i teme konceptualne i novomedijske suvremene umjetnosti te unaprijedile njihove intelektualne i kreativne vještine.

Umjetnica Mirjana Vodopija predstavit će interaktivni umjetnički projekt koji je realizirala u suradnji s umjetnicom Ivom Ćurić, Vrijeme preokreta, baziran na istraživanju inspiriranom fenomenom akumuliranja i nagovještaja naglog otpuštanja nakupljene energije, odnosno neizvjesnosti pred raspadom određene forme ili stanja. Tijekom proteklih godina više je događaja potaklo razmišljanja o takvoj prirodi stvari i pojava. Počevši od nakupljanja kinetičke energije prije zemljotresa, inkubacije prije izbijanja simptoma bolesti pa do nakupljanja broja zaraženih prije naglog izbijanja pandemije.
Nakupljanje energije i njeno iznenadno oslobađanje prisutno je u istraživanjima u različitim područjima znanosti: u fizici, kemiji, političkim znanostima, ekonomiji, biologiji, ekologiji, ali i u umjetnosti. Polaznici će online putem moći pronalaziti ili stvarati situacije nakupljanja energije. Raspad i otpuštanje ovisit će o intenzitetu i karakteru djelovanja sudionika radionice.

Mirjana Vodopija diplomirala je 1987. godine na grafičkom odjelu Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi profesora Miroslava Šuteja.
Od 1985. do danas ostvarila je 28 samostalnih izložbi, sudjelovala na dvjestotinjak skupnih izložbi ili kustoskih koncepcija u zemlji i inozemstvu, a bila je pozvana na više međunarodnih rezidencijalnih projekata.
U svom umjetničkom radu izražava se kroz različite medije i njihova preklapanja: crteže i grafike, svjetlosne objekte, crteže žarnim nitima, instalacije i videoinstalacije, fotografije i ambijente. Karakteristike njezinog rada su kontemplativnost i tematska zaokupljenost svjetlom i pokretom.

Dobitnica je brojnih likovnih nagrada nacionalnog i međunarodnog karaktera: Godišnja nagrada HDLU-a za mladog umjetnika, 2000.; Prva nagrada na 3rd International Triennial of Graphic Arts, Prag, 2001.; Plaketa Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na 4. hrvatskom trijenalu grafike, Zagreb, 2006.; Otkupna nagrada MMSU Rijeka na 4. hrvatskom trijenalu crteža, Zagreb, 2008.

Djela su joj uvrštena u zbirke važnijih hrvatskih muzeja i galerija, kao i u druge muzejske i privatne zbirke.
Od 1987. godine do danas neprestano djeluje i kao vanjska suradnica HRT-a, za čije je programe realizirala brojne scenografije, špice, jinglove i ilustracije te vizualne identitete emisija u njihovoj produkciji.
Od 1987. do 2007. djeluje kao samostalna umjetnica i članica je HDLU-a. Od 2007. godine predaje na Grafičkom odjelu Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, trenutno u zvanju izvanredne profesorice, gdje od 2012. do 2014. obnaša dužnost prodekanice za nastavu i studente.

Za više informacija pišite na e-adresu: galerija906090@gmail.com / www.udruga906090.org