Hrvatska, Nekategorizirano

Poziv na prijave za COME-IN! oznaku za promicanje pristupačnosti i uključenosti u muzejima

COME-IN! oznaka promiče pristupačnost i društvenu uključenost s ciljem omogućavanja muzejskog doživljaja svima. Temelji se na COME-IN! smjernicama, uključujući Konvenciju UN-a o pravima osoba s invaliditetom i europsko pravo. Cilj je da ova inicijativa postane svjetska oznaka za muzeje koji se bave pristupačnošću, promiču demokraciju i jednake mogućnosti, kao i kulturu dostupnu svima te jednaka kulturna prava za sve zainteresirane ljude.

COME-IN! oznaka također promiče nove načine razmišljanja i pristupanja kulturi kroz iskustvo više osjeta i druge inovativne pristupe. Među ciljevima inicijative su i podizanje svijesti o različitim dimenzijama dodane vrijednosti društvene uključenosti te pružanje pouzdanih informacija posjetiteljima s invaliditetom.

COME-IN! oznaka dodjeljuje se u okviru projekta COME-IN! s potporom Interreg Central Europe.

Tko se može prijaviti?

Za COME-IN! oznaku prijaviti se može svaki muzej, prema sljedećoj definiciji za potrebe natječaja:

– neprofitna, stalna ustanova u službi društva i njegovog razvoja, koja je otvorena javnosti te koja stječe, čuva, istražuje, komunicira i izlaže materijalnu i nematerijalnu baštinu čovječanstva i njegovog okruženja u svrhu obrazovanja, proučavanja i uživanja;
– ustanova bilo koje veličine;
– ustanova smještena bilo gdje u svijetu.

Nisu prihvatljive prijave drugih kulturnih djelatnosti i pojedinaca.

Kako se prijaviti?

Upute o prijavama dostupne su na sljedećoj poveznici u dokumentu naslovljenom COME-IN! Project Call for Label Application 2020 (Call for Applications).

Rok za podnošenje prijava je 15. rujna 2020. g., 00:00 h CET (u ponoć).

(Izvor: www.cei.int)