Hrvatska, Nekategorizirano

Pravobraniteljica: Lani 203 građana prijavilo policiju zbog prekomjerne uporabe prisile

Na fotografiji Maja Kević. foto HINA/ Mario STRMOTIĆ/ ua
Na fotografiji Maja Kević.
foto HINA/ Mario STRMOTIĆ/ ua

Zbog prekomjerne uporabe sile u policijskom postupanju pučka pravobraniteljica lani je zaprimila 203 pritužbe građana, a iz njezina ureda navode kako je policijska uporaba sredstava prisile jedan od najčešćih razloga zbog kojih im se građani žale.

Na tu temu je u srijedu u prostorijama Hrvatske odvjetničke komore u Splitu održan okrugli stol na kojem su predstavnici policije, Ureda pravobraniteljice za djecu, stručnjaci s područja međunarodnog prava i članovi međunarodnih tijela za sprječavanje mučenja raspravljali o pritužbama pučkoj pravobraniteljici koje građani upućuju zbog postupanja policije kod uporabe sredstava prisile.

Zamjenica pučke pravobraniteljice Maja Kević istaknula je da je postupanje policije jedan od najčešćih razloga zbog kojih građani upućuju pritužbe Uredu pravobraniteljice, u kojima se žale na prekomjernu uporabu tjelesne snage policije te oduzimanje slobode vezivanjem lisicama. Osim po pritužbama, dodala je, građani postupaju i na vlastitu inicijativu otvarajući predmete i na temelju objava u medijima.

“U 2016. godini imali smo 203 predmeta koji se tiču postupanja policijskih službenika kod uporabe sredstava prisile. Postupanje policije je jedan od najčešćih razloga zašto se građani obraćaju našem uredu. Mi nakon toga u tim predmetima otvaramo ispitne postupke, što znači da ulazimo u samu problematiku, razgovaramo s policijom, pokušavamo unutar tog postupka vidjeti što se sve dogodilo i to sa svih strana. Na kraju takvog predmeta dajemo preporuke ili upozorenja vezano za ono što je potrebno učiniti kako bi se što manje zadiralo u osnovna prava građana”, kazala je Kević.

Među tih 203 predmeta, dodala je, je i nekoliko slučajeva u kojima su sredstva prisile bila upotrijebljena nad maloljetnicima, što Ured pučke pravobraniteljice posebno zabrinjava, ali i činjenica da su takve pritužbe dobivali i od starijih osoba. Kević ističe kako je oduzimanje slobode čovjeku delikatan postupak u kojem je bitno voditi računa o načelu svrsishodnosti, pa je namjera pravobraniteljice otvoriti dijalog kojim bi se mijenjala situacija radi boljitka građana.

Voditelj Službe za javni red PU splitsko-dalmatinske Žarko Alebić istaknuo je kako je riječ o jednoj od najosjetljivijih kategorija policijskih ovlasti, zbog čega i izaziva pozornost javnosti. Ustvrdio je kako se u njihovom Uredu za zakonitost postupanja policije svaka upotreba sredstava prisile pozorno istraži, procijeni i na kraju donese zaključak je li bila u skladu sa zakonom ili ne. “Tamo gdje se utvrdi da je došlo do prekoračenja policijskih ovlasti ili zlouporabe postoji disciplinska i kaznena odgovornost”, kazao je.

Voditelj Odjela za zakonitost postupanja splitske policije Mladen Ćapeta rekao je kako PU splitsko-dalmatinska prosječno bilježi 550 prijava za prekomjernu uporabu sredstava prisile. “Zadnji primjer smo imali u Splitu, dogodio se napad na novinara. Obojica policijskih službenika su udaljeni iz službe, a disciplinski postupak nad njima je u tijeku”, rekao je Ćapeta.