Aktivizam, Nekategorizirano

Predstavljen program 15. Clubture Foruma koji se održava od 20. do 22. listopada u Puli

Program 15. Clubture Foruma koji se održava od 20. do 22. listopada u Puli predstavljen je na konferenciji za novinare održanoj u srijedu, 19. listopada u Dnevnom boravku Društvenog centra Rojc. Na konferenciji su govorili Nevena Trgovčić i Valent Hrvatin iz Saveza udruga Rojca i Marino Jurcan iz udruge Metamedij. 15. Clubture Forum organiziraju Clubture Network, Savez udruga Rojca i udruga Metamedij. Prisutne je pozdravio Marino Jurcan koji je uvodno istaknuo važnost mreže Clubture i DC-a Rojc.

– Clubture mreža osnovana je 2002. godine i sada slavi 20. godišnjicu. Radi se o neprofitnoj mreži organizacija uglavnom iz nezavisne kulture, a od njenog osnivanja do danas u njenom radu sudjelovale su i brojne pulske udruge. Mreža se uglavnom bavi razmjenom programa, edukacijom i zagovaranjem. Povezivanje udruga i zagovaranje kulturne politike najvažniji su elementi Clubture mreže čime osigurava vidljivost nezavisne kulture. Od pulskih udruga koje su se priključile mreži od njenog osnutka tu su Studio Kapula, Distorzija, Monte Paradiso i Metamedij koje su u Rojcu provodile projekte poput Krojcberga i Dana Rojca koji su za osobom ostavili rezultate koje vidimo i dan danas. Osim Pule u tom početku su se u rad mreže uključile i udruga I iz Poreča te Veliki mali čovjek iz Pazina, a zahvaljujući zajedničkom angažmanu smo 2004. godine inzistirali na osnivanju Vijeća za nove medijske kulture te smo kroz zagovaranje kulturnih politika osigurali prepoznavanje putem financiranja i vrednovanja toga što udruge rade u našem društvu. U Puli je 2011. godine održan 4. Clubture Forum u na kojem je pokrenuta inicijativa za osnivanjem Zaklade Kultura nova koja je danas možda najvažniji stup podrške i financiranja nezavisne kulture, kazao je Jurcan.

Više o predstavljanju i program na stranici metamedij.hr

Clubture Forum podržavaju Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Zagreb – Gradski ured za kulturu i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva kroz program Centri znanja. Javna tribina i Međugeneracijski razgovor provode se u okviru projekta Kulturna politika odozdo – Od dobrih praksi društveno-kulturnih centara do održivog okvira za sudioničko upravljanje je podržan kroz financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.