Hrvatska, Nekategorizirano

Predstavljen projekt “Artefakt+dizajn=prototip” financiran iz Europskog socijalnog fonda

Na fotografiji  Zorica Babić, voditeljica projekta. foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ
Na fotografiji Zorica Babić, voditeljica projekta.
foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ

U Arheološkom muzeju u Zagrebu danas je predstavljen projekt “Od strukovnih zanimanja do kreativne industrije”, koji se popularno naziva “Artefakt+dizajn=prototip”, financiran iz Europskog socijalnog fonda.

Riječ je o sudioničkom kulturno-umjetničkom projektu kojim se želi osnažiti za tržište rada 84 mlade nezaposlene osobe od 15 do 25 godina sa strukovnim zanimanjem iz pet županija i grada Zagreba.

Projekt su predstavili Zorica Babić, voditeljica projekta i Sanjin Mihelić, ravnatelj Arheološkog muzeja u Zagrebu.

O Europskom socijalnom fondu koji financira provedbu projekta govorila je Anastazija Magaš Mesić, načelnica Sektora za programe i projekte Europske unije u Ministarstvu kulture, posredničkom tijelu razine 1 u Sustavu upravljanja i kontrole Europskih strukturnih i investicijskih fondova za programsko razdoblje 2014. – 2020. Potporu provedbi projekta izrazio je i ravnatelj Gradskog muzeja Sisak Vlatko Čakširan.

Voditeljica projekta viša muzejska pedagoginja i voditeljica Pedagoškog odjela Arheološkoga muzeja u Zagrebu Zorica Babić objasnila je kako su ciljana skupina mladi u nepovoljnome položaju, odnosno nezaposlene mlade osobe sa završenim strukovnim srednjoškolskim obrazovanjem čije struke su zanimljive kulturnim institucijama.

Na fotografiji Sanjin Mihelić, ravnatelj Arheološkog muzeja u Zagrebu. foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ

Projekt je počeo 8. veljače, trajat će 18 mjeseci, odnosno do 8. srpnja 2019. Provodit će se na šest lokacija u šest županija – Gradskome muzeju Vukovar i Muzeju vučedolske kulture u Vukovarsko-srijemskoj županiji, Arheološkome muzeju Osijek u Osječko-baranjskoj županiji, Gradskome muzeju Virovitica u Virovitičko-podravskoj županiji, Gradskome muzeju Sisak u Sisačko- moslavačkoj županije te u Arheološkome muzeju u Zagrebu, koji je nositelj projekta, za područja Zagrebačke županije i Grada Zagreba.

Kako je rekla, struke u fokusu su – krojač, šivač, galanterist, obućar, dizajner odjeće, odjevni tehničar, drvodjelac dizajner, stolar, metalurg, zlatar, kipar, keramičar te ostala strukovna zanimanja. Za njih će pak biti organizirane radionice na kojima će stjecati nova znanja i vještine u izradi postava izložaba, suvenira za muzejske suvenirnice i izradi didaktičkih pomagala za edukativne radionice.

Sanjin Mihelić, ravnatelj Arheološkog muzeja u Zagrebu, s velikim je zadovoljstvom istaknuo je činjenicu da Arheološki muzej započinje provedbu ovoga projekta koji će dati priliku da mlade nezaposlene osobe razviju sposobnosti i vještine potrebne za izradu novih proizvoda pod mentorstvom lokalnih obrtnika i stručnjaka iz muzeja.

“Cilj projekta jest izraditi 23 inovativna proizvoda prototipa pod mentorstvom lokalnih obrtnika prema skicama i modelima nastalim u sklopu umjetničko-kulturne edukacije kao rezultat reinterpretacije muzejskih predmeta iz šest hrvatskih muzeja – dodao je Mihelić.