Hrvatska, Nekategorizirano

Predstavljen projekt “Zaustavimo nasilje nad ženama i nasilje u obitelji”

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku predstavilo je u ponedjeljak projekt “Zaustavimo nasilje nad ženama i nasilje u obitelji – Za nasilje nema opravdanja”, čiji je cilj unapređenje sustava prevencije i zaštite od nasilja nad ženama i u obitelji, vrijedan 9,9 milijuna kuna.

Po podacima MUP-a, u razdoblju od 2015. do 2018. u Hrvatskoj je ubijena 61 žena, što čini 43 posto svih ubojstava.

Od ukupnog broja ubojstva 49 posto počinjeno je među bliskim osobama, a žene su žrtve u 64 posto slučajeva, kazala je ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković predstavljajući projekt na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Lani je ubijeno osam žena, od kojih su pet ubile bliske osobe, među kojima su četiri intimna partnera.

Tijekom prvih deset mjeseci ove godine ubijeno 11 žena, tri više nego u cijeloj prethodnoj godini

Zabrinjavajući je, ističe, podatak da je tijekom prvih deset mjeseci ove godine ubijeno 11 žena, tri više nego u cijeloj prethodnoj godini, od kojih su sedam ubile bliske osobe, među kojima su četiri intimna partnera.

Od sredine 2015. u Kazneni zakon vraćeno je nasilje u obitelji te se bilježi kontinuirani porast broja tih kaznenih djela. Lani su zabilježena 623 djela nasilja u obitelji, dok ih je u prvih deset mjeseci ove godine evidentirano 895.

Gotovo 90 posto slučajeva počinjeno je na štetu žena, istaknula je Bedeković.

Upravo zbog toga, kaže, treba skrenuti pozornost institucijama i javnosti da se temi nasilja u obitelji i nasilja nad ženama mora pridavati posebnu i međuresornu pozornost.

U sklopu projekta “Zaustavimo nasilje nad ženama i nasilje u obitelji – Za nasilje nema opravdanja”, koji će trajati 2,2 godine, osigurat će se besplatna 24-satna telefonska linija Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja – broj telefona 116 006, svih sedam dana u tjednu, uključujući praznike i blagdane.

Provodit će se medijska kampanja sa ciljem senzibiliziranja javnosti o štetnosti i neprihvatljivosti nasilja nad ženama i u obitelji, važnosti prevencije nasilja te obvezi prijavljivanja nasilja, a kroz stručna usavršavanja jačat će se kapaciteti stručnjaka i unaprjeđivati međuresorna suradnja.

Treba raditi na provedbi dobrog zakonodavnog okvira

“Hrvatska ima dobar zakonodavni okvir kroz različite zakonske odredbe i strateške dokumente, no moramo zajednički nastaviti raditi na praksi, odnosno provedbi zakona i međusektorskoj suradnji kako bi se ojačalo povjerenje u sustav i žrtve nasilja imale povjerenja i pravovremeno prijavile nasilje”, naglasila je Bedeković.

Najavila je da će do kraja godine privremeno proraditi sigurne kuće u šest županija gdje nedostaju – Dubrovačko-neretvanskoj, Ličko-senjskoj, Požeško-slavonskoj, Krapinsko-zagorskoj, Koprivničko-križevačkoj i Virovitičko-podravskoj županiji. Iz Europskog socijalnog fonda osigurano je 70 milijuna kuna s kojima će Ministarstvo u tih šest županija trajno riješiti taj problem.

Ministarstvo je danas uručilo ugovore u okviru Poziva za prijavu projekata udruga koje pružaju usluge savjetovališta za žrtve nasilja u obitelji za 2019., za što je osigurano tri milijuna kuna.