Aktualno, Nekategorizirano

Prijatelji životinja objavili brošuru “Kastracijom do smanjenja napuštanja pasa i mačaka”

Udruga Prijatelji životinja i Mreža za zaštitu životinja objavili su novu brošuru “Kastracijom do smanjenja napuštanja pasa i mačaka” koja bi trebala pomoći gradovima i općinama u smanjenju broja napuštenih životinja na njihovu području.

Nakon što su prošle godine objavili i podijelili gradovima i općinama brošuru “Provedba Zakona o zaštiti životinja za jedinice lokalne samouprave”, Prijatelji životinja na iste adrese šalju i ovu novu edukativnu brošuru.

“Intenzivno komuniciramo s gradovima i općinama oko zbrinjavanja napuštenih životinja, ali i s više od 50 udruga Mreže za zaštitu životinja. Upravo su nas informacije s terena potaknule da osmislimo i ovu edukativnu brošuru s primjerima i pojašnjenjima zakonskih odredaba, kao i mogućnostima vezanima za programe kontrole razmnožavanja”, kažu u priopćenju Prijatelji životinja.

Cilj im je, kako ističu, konkretnim savjetima u brošuri pomoći gradovima i općinama da smanje broj napuštenih životinja na svojemu području, a time i troškove njihova zbrinjavanja.

Brošura je vizualno atraktivna i pregledna, ukazuje na nekontrolirano razmnožavanje skrbničkih pasa i mačaka kao najveći uzrok problema, što, uz nemikročipiranje pasa, najviše pridonosi populaciji napuštenih životinja. Ujedno navodi kako se to može spriječiti i riješiti, u prvome redu kastracijom skrbničkih pasa i mačaka te slobodnoživućih mačaka. Ističu kako su i organizacija redovite kontrole obaveznog mikročipiranja pasa obilaskom svih kućanstava i edukacija građana važni za smanjenje broja napuštenih životinja. (Hina)