Hrvatska, Nekategorizirano, Rad udruga

Projekt "Djeca medija" osvojio prestižnu europsku nagradu

djeca_medijaProjekt “Djeca medija”, koji provodi Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu (DKMK), s ciljem sustavne edukacije učenika, roditelja, nastavnika, profesora i stručnih suradnika o medijima i korištenju medijskih sadržava s razumijevanjem i kritičkim odmakom, dobitnik je prestižne europske nagrade koju dodjeljuje Evans Foundation, vodeći promotor medijskog obrazovanja u Europskoj uniji, priopćeno je u četvrtak iz udruge.

Projekt “Djeca medija” okuplja više od 100 volontera, a dosad su održali 600 radionica o medijskoj pismenosti za 12.000 polaznika. Nagradu su dobili zbog, kako je istaknuto u odluci, “pristupa koji povezuje rad sveučilišnih nastavnika i volontera, načina kako pristupa medijima, važnosti projekta u kontekstu Hrvatske, utjecaja koji ima na polaznike i volontere te posvećenog volonterskog pristupa kao pozadine rada organizacije.“
“Svojim smo radom na primjeru “Djece medija” dokazali da volonterski projekti mogu biti održivi i međunarodno prepoznati. Posebno nas raduje kako su međunarodne institucije potvrdile vrijednost našeg jedinstvenog pristupa medijskom obrazovanju”, rekao je predsjednik DKMK-a Danijel Labaš.

Projekt su, među ostalima, podržali Grad Velika Gorica i Ministarstvo znanosti i obrazovanja.
Udruga je dobila i financijsku potporu od 5.000 eura koja će se koristiti i u kampanji na razini EU, kojoj je cilj informirati sve države članice o modelu rada “Djece medija”.
U za nagradu Evans Foundation natjecao se veći broj projekta iz cijele Europe, a odluci žirija prethodio je posjet predstavnika organizatora, provjera i analiza rada DKMK-a te vrednovanje koje je proveo međunarodni tim stručnjaka.

Nagrada će udruzi biti dodijeljena u Sarajevu 21. rujna na europskoj konferenciji o medijskoj pismenosti “Media meets literacy”. Glavna ovogodišnja nagrada otišla je u Italiju za projekt „Otherness“, koji o medijskoj pismenosti obrazuje migrante. (Hina)