Hrvatska, Nekategorizirano

Prva godina provedbe projekta ‘Volontiranje 2.0’ u Učeničkom domu Dora Pejačević iz Zagreba završena objavom časopisa za mlade „Crvena knjiga“

DSC_3291Skupinu učenica Učeničkog doma Dora Pejačević, od kojih se mnoge ranije nisu niti dobro poznavale, ujedinila je želja da sudjeluju na stvaranju časopisa. Novinarska grupa, pokrenuta u okviru projekta, „Volontiranje 2.0: Inovativnim volonterskim praksama do kompetencija u adolescentskoj dobi“, bila je pravo mjesto za njih. Ovaj novinarski tim, s mentoricom iz udruge K-Zona, stvorio je „Crvenu knjigu“, a tajnu tog imena otkriti možete već na prvim stranicama časopisa.

Nakon 176 sata edukacija i radionica te 455 sati volontiranja, ostvarenih tijekom prve godine održavanje projekta „Volontiranje 2.0“ u Učeničkom domu Dora Pejačević iz Zagreba, tiskan je i časopis koji govori o postignućima i interesima učenica, a prema njihovoj želji, nosi naziv „Crvena knjiga“.

Da je školska godine 2017./18. bila itekako ispunjena vidi se i iz sadržaja časopisa. Bilo je tu edukacija na temu ljudskih prava, rodne ravnopravnosti, zdravlja i seksualnosti, kreativnih radionica slikanja, stotiska, snimanja filma i fotografiranja te pisanja članaka i ilustriranja časopisa.

Tijekom školske godine većina učenica uključila se u aktivnosti na projektu te volonterski omogućila održavanje Humanitarnih sajmova i drugih događanja u Učeničkom domu, no kruna prvoj godini svakako je osnivanje volonterskog kluba „Snaga Dore“ te tiskanje časopisa „Crvena knjiga“.

O svom drugom domu, u časopisu, jedna od urednica piše:

„Učenički dom Dora,
tu je period života svake cure fora.
Blizu centra Zagreba se nalazi
i svatko se lako snalazi.
To su sasvim iskustva nova
početak ostvarenja nekih snova.
Rađaju se prijateljstva prava,
mržnja je manja od mrava. …“
crvena knjiga

Iz sadržaja časopisa izdvajamo tekst o hrvatskoj skladateljici Dori Pejačević, tekst o legendama koje kolaju hodnicima Učeničkog doma, intervjue s bendom Brkovi i nogometašicom Anom, preporuke serija i mjesta za izlaske te kviz o kontracepciji. Časopis je dostupan i za online prelistavanje, a vjerujemo da će mladima biti odlično štivo za ljetni odmor.

Nakon što napune baterije, u sljedećoj školskoj godini, za učenice slijede novi izazovi, a projekt „Volontiranje 2.0“, ponovno će pokušati na koristan i kreativan način obogatiti njihovo slobodno vrijeme te ih naučiti korisnim vještinama. Posebno se veselimo još jednom izdanju „Crvene knjige“, te provođenju volonterskih akcija i peer edukacijama.

„Crvena knjiga“ uskoro će stići i na vrata učeničkih domova diljem Hrvatske, a zatražiti ju možete i na: zeljka@voxfeminae.net.

Za više informacija o projektu potražite u linku.

Projekt je odobren na pozivu na dodjelu bespovratnih sredstava „Podrška organizatorima volontiranja za unaprjeđenje menadžmenta volontera i provedbu volonterskih programa“ .
Ovaj Poziv provodi se u okviru Europskog socijalnog fonda, odnosno Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., Prioritetne osi 4., Specifičnog cilja 11.ii.1. Razvoj kapaciteta organizacija civilnog društva, osobito udruga i socijalnih partnera, te jačanje civilnog i socijalnog dijaloga radi boljeg upravljanja.