Hrvatska, Nekategorizirano

Roda izdala knjigu i pokrenula stranicu o pravima jednoroditeljskih, posvojiteljskih i duginih obitelji

kaleidoskop_pogled_prema_razlicitim_obiteljimaUdruga RODA – Roditelji u akciji u okviru projekta Kaleidoskop – unapređenje prava djece u različitim obiteljima za tolerantnije i raznovrsno društvo, kojega provodi s partnerima ADOPTA – Udruga za potporu posvajanju i LET – Udruga za unapređenje kvalitete življenja te udrugom Zagreb Pride kao suradnicima, objavila je publikaciju „Pogled prema različitim obiteljima – Jednoroditeljske, posvojiteljske i dugine obitelji kroz analizu zakonodavstva, osnovnoškolskih udžbenika i formulara“ te je izradila informativni portal o pravima jednoroditeljskih, posvojiteljskih i duginih obitelji.

Cilj publikacije „Pogled prema različitim obiteljima – Jednoroditeljske, posvojiteljske i dugine obitelji kroz analizu zakonodavstva, osnovnoškolskih udžbenika i formulara“ jest poslati poruku o tome da je obitelj, bez obzira na oblik, broj članova ili spolnu orijentaciju roditelja, ali i druge različitosti, za dijete najljepše i najbolje mjesto za odrastanje ukoliko mu pruža sigurno okruženje u kojemu se članovi obitelji podržavaju i vole.

Autori i autorice publikacije su udruge Roditelji u akciji i Forum za slobodu odgoja. Kroz analizu pravnoga okvira, obrazaca u javnim ustanovama kojima se roditelji najčešće obraćaju kako bi ostvarili neka svoja prava te kroz analizu nastavnoga materijala za prva četiri razreda osnovne škole, sastavljene su preporuke namijenjene donositeljima odluka, ali i civilnome sektoru i institucijama.

Informativni portal o pravima jednoroditeljskih, posvojiteljskih i duginih obitelji (pravo.roda.hr) mjesto je na kojemu članovi različitih obitelji mogu pronaći relevantne i točne informacije o tome kako ostvariti svoja temeljna ljudska prava, a koja se odnose na pitanja roditeljstva. Tekstovi na ovoj internet stranici proizašli su iz pravnih upita koje smo tijekom godina zaprimili od korisnika i korisnica, a na njoj se mogu brzo i lako pronaći željeni odgovori o roditeljskim pravima različitih obitelji.

 

Izvor: udruga Roda