Hrvatska, Nekategorizirano

Sabor donio Zakon o ‘zviždačima’

saborHrvatski sabor u petak je, sa 79 glasova ‘za’ i 33 suzdržana, donio Zakon o zaštiti prijavitelja nepravilnost, popularno nazvan ‘Zakon o zviždačima’, kojim je predviđena zaštita prijavitelja nepravilnosti ne samo u tijelima javne vlasti, već i kod privatnih poslodavaca.

Riječ je o propisu ‘lex specialis’, koji detaljno uređuje zaštitu osoba koje prijavljuju korupciju i ostale nepravilnosti povezane s nesavjesnim poslovanjem. Proširuje se opseg nepravilnosti ne samo na slučajeve korupcije, već i kod kršenja zakona te nesavjesnog upravljanja javnim dobrima, javnim sredstvima i sredstvima Europske unije.

Predviđeno je i pravo na zaštitu prijavitelja nepravilnosti kroz sudsku zaštitu, naknadu štete, zaštitu identiteta i povjerljivosti, a zaštita je proširena i na osobe s kojima su prijavitelji nepravilnosti povezani.

Predloženi zakon prijaviteljima nepravilnosti omogućava zaštitu ne samo ako su u stalnom radnom odnosu već je zaštita pružena širem krugu osoba poput volontera.

Propisuju se tri načina prijavljivanja nepravilnosti: unutarnje, vanjsko (prema nadležnom tijelu) ili razotkrivanje prema javnosti. (Hina)