Hrvatska, Nekategorizirano

Savjet za nacionalne manjine pozvao udruge i ustanove da prijave programe

Na arhivskoj fotografiji predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer. foto FaH/ Denis CERIĆ

Savjet za nacionalne manjine pozvao je udruge i ustanove nacionalnih manjina da mu do sredine prosinca predlože programe za ostvarivanje kulturne autonomije nacionalnih manjina koje će hrvatska država sufinancirati u idućoj godini.

Radi se o programima iz područja: informiranja i izdavaštva, kulturnog amaterizma i manifestacija, programa koji proizlaze iz bilateralnih sporazuma i ugovora.

Zahtjev za financijsku potpore mogu uputiti udruge i ustanove (savezi i zajednice) upisane u Registar udruga i Sudski registar ustanova koje u Hrvatskoj aktivno djeluju najmanje 36, odnosno 24 mjeseca (članice saveza ili zajednica).

Udruge i ustanove moraju imati najmanje 20 članova pripadnika manjine (osim saveza i zajednica čiji su članovi pravne osobe), a one koje prvi put podnose zahtjev dužne su uz prijavu priložiti dokaz o dosadašnjem djelovanju.

Predloženi programi vrednovat će se kroz bodovnu listu na temelju njihove kvalitete i održivosti, broja članova udruge, njezinih prethodnih rezultata, administrativne sposobnosti i razgranatosti članica na lokalnoj razini, upravljanja financijskim sredstvima, procjene rizika u provedbi programa, kao i na temelju dostavljenih izvješća o radu i ostvarivanju programa odnosno financijskih izvješća o utrošku sredstava dodijeljenih u prethodnoj godini.

Prednost će imati programi udruga i ustanova koje okupljaju većinu pripadnika pojedine nacionalne manjine ili imaju veću važnost unutar nje, koje su kroz duže vrijeme ostvarile značajne rezultate u očuvanju etničkog i kulturnog identiteta, koje su poticale pripadnike na tolerantno i usklađeno djelovanje unutar svoje nacionalne manjine i vodile računa o namjenskom korištenju sredstava.

Ostale pojedinosti iz Javnog poziva važne za manjinske udruge i ustanove objavljene su u Narodnim novinama.