Hrvatska, Nekategorizirano

Savjetovalište Trans Aida nastavlja s radom

trans_crKroz 2017. godinu u Hrvatskoj, standardi zdravstvene skrbi za TIRV osobe nisu se poboljšali, štoviše, zdravstvena skrb koja je još početkom godine bila dostupna poput masektomije, krajem godine postala je rezervirana samo za one koji je mogu platiti iz vlastitog džepa. Nadležne institucije nisu responzivne ili se pak ograđuju od odgovornosti, dok TIRV pitanja ostaju neriješena.

– Ipak, postoji mjesto na koje se TIRV osobe uvijek mogu obratiti, savjetovalište Trans Aida nastavlja sa svojim radom! Kroz 2017. godinu kroz savjetovalište Trans Aida prošlo je 117 osoba kroz 420 psiholoških savjetovanja. Najčešće nam se obraćaju upravo trans, inter i rodno varijantne osobe (u više od 80% slučajeva) ili njihovi_e partneri_ice te obitelj. Problemi s kojima se najčešće javljaju osobne su prirode, a najučestalije su povezana s pitanjima autanja – kako, kome, na koji način se autati, koje reakcija očekivati i sl. Upravo zbog ovoga u 2017. godini izdali_e smo brošuru “Autanje u obitelji”, a od 2017. godine brošura je dostupna i na engleskom jeziku.

U savjetovalištu Trans Aida održano je više od 100 individualnih psiholoških savjetovanja, a osobe koje nisu u mogućnosti doći u prostore Trans aida, javljaju nam se online. Najčešći razlozi nemogućnosti dolaženja su život u drugim dijelovima Hrvatske ili strah od razotkrivanja rodnog identiteta (odnosno o posljedicama razotkrivanja poput diskriminacije i nasilja). Online savjetovanje dostupno je preko e-mail adrese transavjetovanje@transaid.hr ili preko Facebook profila Trans Aid, prenosi Libela.

Osim individualnih psiholoških savjetovanja održano je 7 susreta grupe podrške na kojima su sudjelovalo 30-ak osoba. Prijave na grupe podrške upravo su otvorene, a zainteresirani_e se mogu prijaviti na e-mail  transavjetovanje@transaid.hr. Grupe podrške održavaju se uz potporu Iskoraka koji nam dva puta mjesečno ustupa prostor u LGBT centru u trajanju od 3 sata.

Osim grupe podrške za TIRV osobe, u 2017. godini pokrenuta je i grupa podrške za obitelji s TIRV članom_icom. Kroz 2018. nastavljamo i s ovim grupama podrške.