Aktualno, Nekategorizirano

Šetnja karlovačkom starom jezgrom uz priče o Zvijezdi

Sudionicima šetnje bit će predstavljena manje poznata strana života u Zvijezdi
Sudionicima šetnje bit će predstavljena manje poznata strana života u Zvijezdi

Nakon što su uspješno proveli projekt “Partnerstvom do dobrog upravljanja”, Udruga za drutšveni razvoj Karlovac – KA-MATRIX, nastavila se baviti svojom Zvijezdom i u idućem projektu.

Zvijezda je naziv za najstariji i središnji dio grada Karlovca, tzv. karlovačku tvrđavu, koja je izgrađena u 16. stoljeću kao renesansni fortifikacijski sustav. U udruzi KA-MATRIX žele revitalizirati taj dio grada udahnuvši mu novi život transparentnim i održivim upravljanjem.

U prvom projektu kojega su provodili uz partnere, Udrugu za razvoj građanske i političke kulture “Polka” Karlovac te Gradom Karlovcem, provodili su edukacije, radionice i aktivno uključili građane. Cilj toga projekta bio je ojačati ulogu lokalnih udruga u društvenom razvoju i to kroz ostvarivanje javno-civilnog partnerstva.

Nakon što je projekt u prosincu prošle godine uspješno završio, Zvijezdom su se nastavili baviti i u novom projektu naziva Star voice – Karlovac public & civil partnership for citizens participation and increased transparency for the revitalisation of the old town centre Zvijezda.

Uz dva stara partnera, u ovom projektu sudjeluju i Fakultet političkih znanosti, Zagrebu i Veleučilište Karlovac te Stanford University.

Do sada su uredili dvorište u društveno kulturnom centru MUZA – Mala urbana zajednica koja je smještena u Zvijezdi, održana su predavanja, radionice

Protekli je vikend održana najveća rasprava do sada o karlovačkoj gradskoj jezgri.

Rasprava je bila dio deliberativnog ispitivanja javnog mnijenja o mogućim prioritetima revitalizacije Zvijezde – rekonstrukcija tvrđave, rekonstrukcija Trga bana Josipa Jelačića, ulaganje u Radićevu ulicu ili oživljavanje Kineske četvrti – i predstavlja možda i najveće uključivanje građana u odlučivanje o gradskoj jezgri otkako se raspravlja o njezinoj revitalizaciji. Raspravi je prethodilo opširno anketiranje u koje je do sad uključeno gotovo tisuću građana Karlovca.

Sutra, 24. studenog u suradnji s Društvom arhitekata, građevinara i geodeta Karlovac (DAGGK) organiziraju šetnju karlovačkom jezgrom nazvanu Priče iz Zvijezde, uz vodstvo Jelene Mužar Smenderovac. Polazišna točka je Banjavčićeva 8, ispred prostorija DAGGK-a.

Šetnja karlovačkom Zvijezdom organizirana je kako bi se građane potaknulo na istraživanje povijesti grada i navelo na promišljanje o koracima oživljavanja stare gradske jezgre. Sudionicima šetnje bit će predstavljena manje poznata strana života u Zvijezdi kroz priče o njenim stanovnicima, kritičarima i inovatorima.

Projekt se provodi uz financijsku podršku Europske unije i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Maja Celing Celić