Aktualno, Nekategorizirano

Sindikat biciklista: Zagrebačke vlasti prijete biciklistima

Sindikat biciklista pozvao je zagrebačke vlasti da ispune zahtjeve iz Pravilnika o kapacitetima biciklističkog parkinga umjesto što ponovno prebacuju odgovornost na bicikliste prijeteći im kaznama i oduzimanjem imovine zbog nepropisnog parkiranja, prenosi Hina.

Sindikat je u petak u priopćenju upozorio na “licemjerni i neopravdani potez Grada” koji je izmjenama Odluke o komunalnom redu odredio da će gradske službe uklanjati nepropisno parkirane bicikle. “Radi se o nasilnom oduzimanju bicikala i nepravednom naplaćivanju kazne jer ne postoji infrastruktura za parkiranje”, ističe sindikat.

Biciklisti su pozvali nadležne da prije uvođenja takvih mjera ispune zahtjeve iz važećeg Pravilnika o kapacitetima biciklističkog parkinga s obzirom na namjenu zgrada, broj i vrstu parkirališta za bicikle, jer trenutačni broj lokacija (161) s postavljenim stalcima (904) ne ispunjava ni manji dio potreba biciklista.

“Provođenje takve mjere nad biciklima koji ne smetaju nikome, dok istodobno imamo čitave ulice na kojima su nogostupi zakrčeni automobilima bilo bi zaista licemjerno”, poručili su.

Sindikat biciklista poziva zainteresirane da sudjeluju u javnom savjetovanju koje završava 8. prosinca, iako će vlast odluku o tome donijeti dan kasnije na sjednici Gradske Skupštine, što znači da neće stići razmotiriti i usvojiti prijedloge iz javnog savjetovanja.

“Ponovno svjedočimo prebacivanju odgovornosti za nered na krajnje korisnike – bicikliste, umjesto na one koji su ga stvorili, jednako kao u slučaju kažnjavanja biciklista za prometovanje na nepropisnoj infrastrukturi, zbog čega je krajem listopada prosvjedovalo više stotina građana”, naglašava sindikat.

Pitaju hoće li se zbog nepravilnog parkiranja rezati lokote i micati bicikle koji zaista smetaju “ili će se uklanjati oni vezani za ogradu bivšeg javnog WC-a na Trgu bana Jelačića jer ne smetaju, iako postoji oznaka zabrane izrađena u kućnoj radinosti, čiji smisao nikome nije jasan”.

Podsjetili su i na tzv. spirale koje ne ispunjavaju uvjete Pravilnika za omogućavanje sigurnog vezivanja bicikla za okvir bicikla.

Budući da će Zelena akcija prosvjedovati u ponedjeljak u 8,15 sati ispred Gradske skupštine, Sindikat biciklista poziva na okupljanje i svoje članove i pristaše kako bi iskazali nezadovoljstvo politikom gradskih vlasti. (Hina)