Hrvatska, Nekategorizirano

Socijalna košarica pokrenula i nove projekte

kosaricaGradsko društvo Crvenog križa Koprivnica je u 2015. i 2016. godini projekt Socijalna košarica, koji je financiran iz Europskog socijalnog fonda.

Koprivničani se iskazali

Projekt je nastavljen te se i ovih dana prikuplja pomoć. Prošloga tjedna provedena je još jedna akcija prikupljanja donacija za Socijalnu samoposlugu te je prikupljeno 85 kilograma raznih namirnica.

– Volonteri Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica su kao i do sada na ulazu dijelili letke s informacijama o trenutno potrebnim namirnicama, a naši sugrađani su se i ovog puta iskazali te donirali: brašno, tjesteninu, ulje, šećer, rižu, sol, konzerve i higijenske potrepštine. Sva prikupljena roba bit će podijeljena u Socijalnoj samoposluzi Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica gdje će biti pozvane obitelji s područja grada Koprivnice. Još jednom zahvaljujemo svim našim sugrađanima na donacijama koji su omogućili da pomognemo najpotrebitijima, te pozivamo sve koji naknadno žele donirati robu, prehrambene namirnice ili higijenske potrepštine da ih mogu donijeti i u Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica, Braće Radića 7 svaki radni dan od 7 – 15 sati – poručuju u društvu.

Ovaj je projekt krajem prošle godine predstavljen i na trećoj FEAD Network konferenciji u Bruxellesu o čemu smo već pisali na portalu Civilno društvo.

Humanitarni paketi

Osim projekta Socijalna košarica, GD CK Koprivnica provodi projekt „Humanitarni paket za središnju Hrvatsku“. Projekt je odobrilo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a financiran je iz FEAD-a.

Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica jedno je od 26 društava partnera u ovom projektu, vrijednom ukupno više od 8,3 milijuna kuna. Krajem ožujka je GD CK Koprivnica primio 1.781 paket s hranom koji se dijele na područjima 11 općina te u njihovu sjedištu.

– Korisnici koji će dobiti pakete s hranom su siromašne osobe i osobe u riziku od siromaštva prema 5 kriterija, a prvenstveno su to korisnici zajamčene minimalne naknade evidentirani od Centra za socijalnu skrb te druge osobe koje su u teškoj materijalnoj situaciji prema evidencijama Grada Koprivnice i općina koje su nam ustupile podatke o korisnicima – pojašnjavaju u društvu.

Korisnici će dobiti tri vrste paketa, za odrasle osobe, za djecu od 5 do 14 godina i za mališane do 4 godine starosti, dakle koliko je članova u kućanstvu, toliko će biti paketa uručeno.

– Proveli smo prvu od tri planirane podjele paketa, a do kraja projekta dijelit će se i paketi s higijenom. Vrijednost pojedinačkog paketa je približno 100 kuna, a ukupna vrijednost paketa koji će biti u prvoj podjeli obuhvaćeni na području GD CK Koprivnica iznosi gotovo 155 tisuća kuna – zaključuju u društvu.

Maja Celing Celić