Aktualno, Nekategorizirano

Sprječavanje usamljenosti u trećoj životnoj dobi cilj brojnih aktivnosti EU projekta AKUS

Foto: Crveni križ Zagreb /FB

Sprječavanje usamljenosti u trećoj životnoj dobi naziv je konferencije koju je u četvrtak upriličio Crveni križ Zagreb i Dom za starije osobe Sv. Ana Zagreb što je ujedno i završnica dvogodišnjeg projekta “Aktivni, kreativni, uključeni, sretni – AKUS” sufinanciranog novcem Europskog socijalnog fonda.

Profesorica Andrea Vranić s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu istaknula je važnost poticanja slobodnih aktivnosti za starije osobe.

„Društveno zdravlje ovisi o društvenoj povezanosti, kao i o mjeri u kojoj zajednice cijene različitost, podržavaju i uključuju te pružaju mogućnosti svakoj osobi da sudjeluje u životu zajednice, kao i o količini te kvaliteti društvene podrške i odnosa koje osoba održava“, zaključila je.

Ravnateljica Doma za starije osobe Sv. Ana Zagreb Karolina Martinuš izvijestila je o društvenim aktivnostima koje provode, uz individualni pristup, jer svaka osoba ima različite potrebe.

Andreja Ninić, voditeljica Odjela za pružatelje socijalnih usluga, ustanove socijalne skrbi i unapređenje kvalitete života starijih osoba u Gradskom uredu za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom predstavila je projekt #Neusamljenosti i obrazložila važnost provedbe preventivnih programa kojima je cilj uključivanje umirovljenika u aktivno starenje.

„Udio osoba starijih od 65 godina u Zagrebu povećao se sa 17 na gotovo 21 posto u proteklih deset godina. Liste čekanja na domove su duge, stoga je prijeko potrebno kroz izvaninstitucijske aktivnosti što više aktivirati starije osobe kako bi što duže mogle boraviti u vlastitom domu i obiteljskoj sredini“, naglasila je.

Ravnatelj GDCK Zagreb Petar Penava rekao je da su razvili programe namijenjene upravo starijima od 65 godina, a AKUS je jedan od čak osam projekata financiranih kroz Europski socijalni fond koje provode.

Obrazovni program za engleski i njemački jezik, program za sport i rekreaciju, edukacije iz područja aktivnog starenja te socijalnog uključivanja radi unaprjeđenja vještina iz područja kulture i umjetnosti, poput izrade predmeta od keramike ili radionica maketarstva, neke su od aktivnosti koje su dvije godine sustavno provodili.

Na konferenciji su predstavljeni i drugi rezultati mnogobrojnih aktivnosti u sklopu tog gotovo dva milijuna kuna vrijednog projekta. (Hina)