Aktualno, Nekategorizirano

U nedjelju obilježavanje Svjetskog dana Crvenoga križa

P-FAH-H6187019U povodu obilježavanja Svjetskog dana Crvenoga križa u nedjelju, 7. svibnja, na zagrebačkom Jarunu će se održati smotra na kojoj će biti prikazana vježba spašavanja života na vodi, hitna dostava humanitarne pomoći MORH-ovim helikopterom, oprema za spašavanje kao što su čamci, pročišćivači vode, isušivači prostora, šatorsko naselje za krizne situacije i dr.

Hrvatski Crveni križ (HCK) smotrom će obilježiti Svjetski dan Crvenoga križa i Crvenoga polumjeseca, ali i početak Tjedna Crvenoga križa u Hrvatskoj, izvijestio je u petak HCK. Na Jarunu, između dva službena ulaza na jezero, u 10 sati će početi velika smotra na kojoj će se prikazati humanitarne aktivnosti HCK-a.

Središnji događaj bit će vježba spašavanja života na vodi u kojoj će sudjelovati članovi interventnih timova, a njihov zadatak bit će spašavanje osobe uz pomoć modernog uređaja za pretraživanje dna. Posjetitelji će imati priliku vidjeti kako izgleda hitna dostava humanitarne pomoći u kojoj će sudjelovati MORH-ov helikopter.

Bit će podignuto šatorsko naselje od 30 šatora kakvo se gradi u kriznim situacijama, te omogućeno druženje s korisnicima HCK-a kao što su tražitelji azila ili osobe s invaliditetom. Građani će moći pogledati modernu opremu koja se koristi kako u kriznim, tako i u mirnodopskim uvjetima, stoji u priopćenju.

HCK će prikazati humanitarne aktivnosti među kojima su prevencija ovisnosti, prva pomoć, mladi i volontiranje, briga o vodi, sanitaciji i higijeni u katastrofama, asanacija bunara, prevencija zdravlja, podjela humanitarne pomoći, skrb o starima i nemoćnima, posudionica medicinskih i ortopedskih pomagala, darivanje krvi, psihosocijalna podrška u krizama, služba traženja, zaštita izbjeglica i migranata…