Hrvatska, Nekategorizirano

Održana svečana dodjela 16 ugovora ukupne vrijednosti gotovo 24 milijuna kuna

Povodom dovršetka dijela procesa ugovaranja projekata iz dvaju Poziva na dodjelu bespovratnih sredstava: „Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a“ i „Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za odgovaranje na potrebe lokalne zajednice“, Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske u suradnji s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva u četvrtak, 30. prosinca 2021.,  u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu održao je svečanu dodjelu ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava.

Temeljem 4. Odluke o financiranju u okviru Poziva “Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a” danas je ugovorena provedba 9 projekata ukupne vrijednosti 20.499.391,35 kuna, a temeljem 7. Odluka o financiranju Poziva „Jačanje kapaciteta OCD-a za odgovaranje na potrebe lokalne zajednice“, ugovorena je provedba još 7 projekata ukupne vrijednosti 3.087.978,73 kuna.

Potpisnike ugovora uvodno su pozdravili predstavnici Posredničkih tijela: Helena Beus, ravnateljica Ureda za udruge, Luka Bogdan, zamjenik upraviteljice Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva te Dragan Jelić, državni tajnik Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Svečanosti je nazočio i potpisnike pozdravio i zastupnik Hrvatskog sabora, predsjednik Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije, Marko Pavić.

Ravnateljica Ureda za udruge, Helena Beus pojasnila kako se prvim Pozivom ukupne vrijednosti 150 milijuna kuna se želi jačati kapacitete organizacija civilnoga društva za aktivno uključivanje djece i mladih te opće populacije u popularizaciju STEM-a. Drugim Pozivom ukupne vrijednosti 120 milijuna kuna se želi osigurati razvoj civilnoga društva u Republici Hrvatskoj koji osigurava ujednačen regionalni društveno – ekonomski rast i demokratski razvoj Republike Hrvatske

Luka Bogdan, zamjenik upraviteljice Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva istakao je da su današnji potpisani ugovori iz dvaju poziva, ali tri skupine financiranja: prva skupina su STEM projekti, a poziv na temelju koji se ugovaraju ujedno predstavlja najveću investicija u povijesti u ovo područje obrazovanja. Druga skupina financiranja odnosi se projekte koji se provode na potresom pogođenom području dok treću skupinu predstavljaju organizacije koje do sada nisu koristile EU fondove, pa su ovi ugovori poticaj da ojačaju, da jednom participiraju u većim fondovima. Na kraju Bogdan je istakao da su korisnici ti koji stoje uz društvo u svim kriznim situacijama, a Zaklada će u razdoblju provedbe projekata biti uz njih savjetima i podrškom.

Dragan Jelić, državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike rekao je kako se ulaganjima iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali za financijsko razdoblje 2014. – 2020. ističe važnost civilnog sektora za koje je do sada ugovoreno 556 milijuna kuna u okviru 374 ugovora unutar prioritetne osi 4. Dobro upravljanje. Ujedno je istakao kako se nada da će u prvom ili drugom kvartalu iduće godine biti usvojen novi Operativni program za razdoblje 2021.-2027. te da se ulaganje u rad civilnoga društva nesmetano nastavlja.

Predsjednik Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije Hrvatskog sabora, Marko Pavić, podsjetio je kako je Poziv „Jačanje kapaciteta OCD-a za odgovaranje na potrebe lokalne zajednice“ odgovor Vlade Republike Hrvatske na upit 200 udruga koje su tražile da se osiguraju sredstva za potporu radu organizacija civilnog društva u lokalnoj zajednici uslijed koronakrize i nakon toga petrinjskog potresa. Poziv za popularizaciju STEM-a kod djece i mladih osim obrazovnih zadaća i jačanja kompetencija za tržište rada, Pavić je istakao, treba vratiti povjerenje u znanost te biti zalog budućem profesionalnom bavljenju popularizacijom znanosti.