Hrvatska, Nekategorizirano

TiH: Aferu Madison istražiti do kraja

27.01.2016., Zagreb - hotel Westin, Transparency International Hrvatska (TIH) na konferenciji za novinare predstavlja Indeks percepcije korupcije 2015. Davorka Budimir. Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Svaka politička stranka koja se bori za pobjedu na parlamentarnim izborima dužna je graditi svoju vjerodostojnost odgovorom na svako pitanje, pa i ono koje je došlo u fokus javnosti kroz medijsko otkrivanje bez obzira koji su povodi za njeno izbijanje. Ukoliko je financijsko poslovanje političke stranke bilo transparentno i zakonito ne postoji niti jedan razlog da javnost ne bude detaljno informirana i da dobije odgovore na postavljena pitanja. Smanjivanje koruptivnih rizika postiže se prevencijom, a ona sigurno nije utemeljena na periodičnim financijskim obrascima koje stranke popunjavaju i dostavljaju ih DIP-u ili Revizijskim nalazima bez sankcija koje izrađuje Državni ured za reviziju.

Transparency international Hrvatska smatra da se afera „MADISON“ ne može završiti trodnevnim medijskim objavama u cilju dnevno političkih obračuna aktera na političkoj sceni, površnih ekspertiza neovisnih stručnjaka ili zainteresirane javnosti.

Financijsku kontrolu poslovanja političkih stranaka, kao i svih ostalih neprofitnih organizacija moraju sustavno provoditi inspektori financijskog nadzora u Ministarstvu financija kao što propisuje čl.40 Zakona.

– Zašto se Zakon o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija dosljedno ne primjenjuje jednako na sve neprofitne organizacije? Načelo jednakopravnosti ključ je vraćanja povjerenja građana u političke institucije. Iako se u Registru neprofitnih organizacija nalaze svi osnovni podaci o neprofitnim organizacijama, javno se ne objavljuju financijski izvještaji koji se periodično prikupljaju i to ne samo za političke stranke, već i one pravne subjekte koji se vode u registru udruga poslodavaca, sindikalnih i stranih udruga. Uspostava jednostavnih i jasnih pravila bez izuzetaka  temelj je transparentnosti, a on počiva na dostupnosti informacija. Financijski pokazatelji poduzetnika se javno objavljuju, a poduzetnike nitko nije tražio suglasnost kako bi ti podaci bili svima dostupni. Isto pravilo mora vrijediti i za političke stranke, tim više što se većina njih financira iz javnih izvora i svaki građani je itekako zainteresiran znati kako se raspolaže javnim novcem – istaknula je Davorka Budimir, predsjednica TIH-a.