Aktivizam, Nekategorizirano

Tjedan znanosti na Državnom prvenstvu u šahu

Foto: Hrvatski judo savez

Hrvatski judo savez uz podršku Hrvatskog školskog sportskog saveza od 20. do 24. studenoga sudjeluju na Državnom prvenstvu u šahu u Poreču, na kojem su predstavili projekt „O znanosti kroz sport – STEMsport“ događanjem pod nazivom Tjedan znanosti.

Voditelji ovog projekta su na zanimljiv i interaktivan način šahistima i šahisticama predstavili svoje eksponate kojima je zadatak bio spojiti sport i kretanje s nekim važnim znanstvenim konceptima poput ravnoteže i gravitacije.

U 10 radionica o ravnoteži uz pomoć modela slamki koje trebaju demonstrirati ravnotežu, zatim matematičko logičkih zadataka te 10 znanstvenih predstava na temu ravnoteže uz eksponat „Tensegrity – hrabrost“ djeca iz svih dijelova Hrvatske imala su prilike slobodno vrijeme iskoristiti za nove spoznaje o znanosti ili za utvrđivanje znanja.

“Uz igru i opuštanje znanost mladima postaje zanimljiva tema koja im otvara vidike i usmjerava njihove interese prema STEM vještinama”. – ističe Romana Kerep, voditeljica projekta.

Uz puno pitanja i iskrenja u znatiželjnim očima djece treneri i volonteri Hrvatskog judo saveza i njihovih partnera spremno su demonstrirali rad s ekponatima te tako ohrabrili djecu da i sami iskušaju ove inovativne alate i načine edukacije mladih o STEMu.

Više o aktivnostima na Facebook profilu projekta O znanosti kroz sport – STEMsport.