Hrvatska, Nekategorizirano

Tridesetak organizacija civilnog društva izrazili podršku štrajku prosvjetnih radnika

Više od 30 organizacija civilnog društva izrazilo je u utorak podršku sindikatima zaposlenih u obrazovanju koji štrajkaju već 27 dana, a upravo su krenuli u opći štrajk do ispunjenja njihovih zahtjeva.

“Podržavamo zahtjeve sindikata u štrajku, pozivamo građane i građanke da podrže štrajk i daljnje akcije sindikata”, stoji u zajedničkom priopćenju preko 30 organizacija civilnog društva.

Naglasili su kako su nastavnici među najslabije plaćenim visokoobrazovanim radnicima.

“Njihov koeficijent nije rastao paralelno s koeficijentima drugih javnih službenika. Zbog nevoljkosti Vlade da osigura povećanje koeficijenta od 6,11 posto, borba za veći koeficijent prerasla je u borbu za dostojanstvo radnika u obrazovanju”, navodi se u priopćenju.

Smatraju da je najbolji interes djece upravo borba za dostojanstvo i bolji društveni status onih koji ih podučavaju. “Dobar obrazovni sustav ne može se održati, a pogotovo ne kvalitetno reformirati bez materijalnih ulaganja, u koje spada i povećanje plaća”, smatraju nevladine organizacije.

Ocjenjuju da je obrazovani sustav zapušten, a reforma se održava na naporu nastavnika. “Baš zato treba podržati štrajk”, poručuju udruge.

“Obrazovni radnici su nositelji promjena i o njima ovisi kvaliteta obrazovanja, no u njih se ne ulaže dovoljno niti financijski, niti u kvalitetu njihovog obrazovanja i stručnog usavršavanja te dobre radne uvjete”, stoji u priopćenju.

Udruge tvrde da je podrška roditelja i građana štrajkašima nadmašila sva očekivanja, pa je upravo iz tog razloga “povećana odgovornost sindikata za nastavak borbe za dostojanstvo i društveni status”. (Hina)