Hrvatska, Nekategorizirano, Rad udruga

U 25 godina rada udruga "Dora" pomogla 9000 izuzetno siromašne djece

Arhivska snimka/udruga Dora
Arhivska snimka/udruga Dora

Tradicionalnom humanitarnom večerom, udruga “Dora” obilježila je u srijedu 25 godina neprekinutog rada tijekom kojega je gotovo 9000 izuzetno siromašne djece, učenika i studenata dobilo potporu u hrani, stipendijama i za smještaj u mjestu školovanja, prenosi Hina.
Postigli smo rezultate vodeći se sviješću da se samo u okrilju obitelji razvija sretno i zadovoljno dijete, spremno na daljnja učenja kako bi bilo sposobno preuzeti odgovornost za svoj budući život, istaknula je predsjednica “Dore” Jadranka Granić.
Podsjetila je na riječi Marina Držića o dobročinstvu: “Ko srce dava – cijelog sebe dava!” Prema tome, topla srca i mudra uma dalje nam je sebe davati i drugima pomagati, istaknula je Granić, zahvalivši svim donatorima koji su u dvadestetak godina za “Dorine” štićenike prikupili više od 6 milijuna eura.
Glavni moto “Dorinih ” aktivnosti je obrazovanjem protiv siromaštva, jer je obrazovanje ključno u borbi protiv siromaštva i isključenosti iz društva, istaknula je Granić.
Dva su osnovna programa pomoći: program kumstava i program stipendiranja vrijednih i nadarenih, no iznimno siromašnih učenika i studenata, a u “Dori” ističu da su zatrpani molbama za pomoć te da je na listi čekanja veliki broj mališana i studenata.
Najmanjima, onima do srednjoškolske dobi, “Dora” pronalazi kumove koji im pomažu mjesečnim uplatama od 500 kuna, dok srednjoškolce i studente “Dora” pomaže godišnjim stipendijama koje im omogućavaju da plate hranu i smještaj u mjestu školovanja.
Na žalost, ističu u “Dori”, većina šticenika uz iznimno teške socijalne prilike, ima i problematičnu obiteljsku situaciju. Mnogi nemaju jednog ili oba roditelja, često su im roditelji skrhani svakodnevnicom i nemoćni pružiti im razumijevanje i potporu. “Zato smo mi tu. Svi naši studenti volontirnjem sudjeluju u radu našeg ureda te na taj način i sami ljubav i dobrotu prosljeđuju onima kojima je potrebno,” ističe predsjednica “Dore” Jadranka Granić i ističe kako su posebno ponosni na volontiranje svojih štićenika jer svjedoče da se dobro dobrim vraća.
“Dora” pomaže i na druge načine: jednokratnom novčanom pomoći najugroženijim kategorijama stanovništva za osnovne potrebe: hranu, ogrjev, lijekove, školsku opremu, invalidska pomagala i slično. U suradnju s drugim udrugama, pomaže i djeci s posebnim potrebama.
Humanitarna organizacija “Dora” djeluje od 1991. kao jedna od prvih i vodećih udruga na području skrbi o djeci i mladima. Štićenici su, navodi udruga, djeca bez jednog ili oba roditelja, djeca iz obitelji s većim brojem djece, iz socijalno ugroženih obitelji, zlostavljana djeca, zanemarena, bolesna, potrebita ali nadarena, marljiva i uporna. “Dora” poziva donatore da i dalje pomažu provedbu aktivnosti – “Želim biti…”, “Djeca za djecu Dore” i novi program “I ja želim u Europu”, kojim će se nadarenim štičenicima pomoći da školovanje ostvare i u inozemstvu.